Sija Mooren strijdt zaterdag in de finale van het TVK
Sija Mooren strijdt zaterdag in de finale van het TVK Foto: Henk Lammen

"We gaan genieten"

Venray | Venray is op zaterdag 23 januari met maar liefst drie inzendingen vertegenwoordigd tijdens de finale van het Tiener Vastelaovend Kónkoer (TVK). In De Bombardon in Heythuysen strijden vijftien finalisten voor de eerste prijs en de eeuwige roem. Met haar derde deelname aan de eindstrijd is Sija Mooren uit Venray een bekend gezicht tijdens de TVK-finale.

Door Henk Lammen

"Zenuwachtig? Ik denk dat alle finalisten dat zijn. Een stukje gezonde spanning hoort erbij", lacht de 16-jarige vmbo-leerlinge van het Raayland College. Jaren geleden was ze de eerste winnares van het Kinderliedjesfestival in Venray. In de afgelopen jaren was Mooren een bekend gezicht tijdens de TVK-finale. Met Ik bin vastelaovend werd ze tweede, Deur de straote was goed voor een finaleplek maar geen podiumplaats. Met Miene vriend de Vastelaovend doet ze voor de derde keer een gooi naar de winst. De muziek is van de hand van haar vader, Leon Mooren. Samen met Brechje Jeuken is hij verantwoordelijk voor de tekst.

Sija kreeg de vastelaovend dan ook met de paplepel ingegoten. Niet geheel verrassend, spreekt ze net als vele leeftijdgenoten echter geen dialect. "Nee, maar zingen in het Venrays gaat me goed af. Dat is geen enkel probleem. Al heb ik wel eens moeite met sommige woorden." Jaren geleden Haar nieuwe vastelaoveskraker Miene Vriend de Vastelaovend is na een langzame intro een lekker vlot, vrolijk uptempo nummer. "De vastelaovend is in het nummer mijn denkbeeldige vriend", legt ze uit waar het nummer over gaat. "We beleven samen de vastelaovend. Lachen, plezier maken, maar ook een levensles. Iets wat nooit ophoudt. Samen proberen we er iets van te maken."

Bijna had ze zich dit jaar niet ingeschreven voor het TVK. Na twee finaleplaatsen vond ze het wel welletjes. Toen ze De Vierders zag optreden in de eindstrijd van vorig jaar, begon het toch weer te kriebelen. "De organisatie in Venray, Rooyse TOPP, heeft me uiteindelijk overgehaald. En nu ben ik blij dat ik ja heb gezegd. We gaan zaterdag lekker knallen." Met haar ervaring hoopt ze in Heythuysen een goede indruk te maken op het podium. Al beseft ze terdege dat het uiteindelijke oordeel in handen is van een jury. "Het verschil met de voorgaande keren is dat ik me nu veel vrijer voel op het podium. Ik durf er te staan, mijn ding te doen. Je kunt echter nog zo je best doen, het lot ligt in handen van een jury. Die bepaalt of jouw nummer wel of niet in de smaak valt. Ik ga er in ieder geval voor."

Naast Mooren staan ook Roos en Wieneke met de Vastelaovesselfie en De Vierders met Same op het finalepodium van de grootste carnavalsliedjeswedstrijd voor tieners in Limburg. Drie van de vijftien kanshebbers komen uit de gemeente Venray. "We hebben een heel sterk Venrays team met hele leuke nummers. Het zou mooi zijn als we in de prijzen vallen, ik ga ook voor te winnen. Zeker omdat de winnaar op vastelaoveszaterdag mag optreden in De Zoepkoel in Venlo. Het belangrijkste is echter om zaterdag te genieten. Dat gaan we zeker doen."