Charlotte Kuijpers won het Rabobank Talentenplanpakket.
Charlotte Kuijpers won het Rabobank Talentenplanpakket. Foto: Henk Lammen

Genieten van paardensport

Merselo | Vier dagen genieten van spectaculaire paardensport in manege Hermkushof in Merselo. Na zes paardenconcoursen in Meterik had de organiserende vereniging, Rijvereniging Ons Genot Leunen Veulen Heide, dit jaar gekozen voor de fraaie manege in de gemeente Venray. Vier dagen lang kwamen (landelijke) topruiters aan de start in de accommodatie in Merselo: 500 paarden en 120 pony's. Zij konden zich uitleven op de door de internationale parcoursbouwer Henk Linders uitgezette parcoursen tijdens Jumping Indoor Leunen (JIL) 2016.

Door Henk Lammen

Het programma voor de ponyruiters op zondagmiddag kent een vlot verloop. De organisatie van het zevende paardenevenement kan al bijna trots terugkijken op vier geslaagde wedstrijddagen. De gecombineerde ponyrubriek D-Z/ZZ is een van de sluitstukken van spectaculaire paardensport in Merselo. "Trots zijn we zeker", zegt Geert Achten, secretaris van JIL. Na jaren Meterik als locatie koos de organisatie dit jaar voor de manege in Merselo om de jaarlijkse wedstrijd af te werken. "Om de eenvoudige reden dat het toernooi uit zijn jasje begon te groeien en de accommodatie te klein werd", verklaart Achten de switch naar manege Hermkushof.

Een gouden greep, zo blijkt aan het einde van vier dagen paardensport. "Ja, we kijken met alle plezier terug. Krijgen van de deelnemers ook alleen maar positieve reacties. Een goed en ruim parcours met een superbodem, een fraaie losrijbak en een parcoursbouwer, Henk Linders, die zijn vak verstaat. Een prachtige accommodatie voor een wedstrijd die soepel is verlopen." De bedoeling is dat Merselo ook de komende edities de uitvalsbasis blijft. "Absoluut, het is zeker de bedoeling dat we hier blijven. Zeker omdat we dan binnen de gemeentegrenzen zitten en de mensen in Venray kunnen laten genieten van mooie paardensport. Wethouder Lucien Peeters was zaterdagavond te gast en reikte de prijzen uit. Hij was aangenaam verrast over datgene wat wij hier neerzetten. Een mooier compliment, naast die van de deelnemers, kun je als organisatie niet krijgen."

Naast een perfecte accommodatie is Achten blij dat steeds meer topcombinaties de weg weten te vinden naar JIL. "Het niveau stijgt ieder jaar. Daar zijn we heel blij mee. JIL groeit echt uit tot een semisportwedstrijd van formaat."

Op het moment dat Achten de loftrompet steekt over de afgelopen dagen wint Charlotte Kuijpers van de organiserende vereniging met haar pony Evanjalisca in de klasse C/D/E-M het Rabobank Talentenplanpakket. Voor de talentvolle amazone is het een drukke zondagmiddag, want in de volgende gecombineerde rubriek D-Z/ZZ verschijnt ze met twee pony's aan de start. En opnieuw met succes, want met Cooper sleept ze nu een derde prijs in de wacht.

Zondag kwamen dertig ponycombinaties uit de gemeente Venray in de diverse klassen met wisselend succes aan de start. Zo werd Indy de Rijk van St. Jan Merselo tweede in de klasse AB-B. In de klasse CB werden Margje Janssen en Bart Philipsen, beiden van Rijdt met Beleid Meerlo, respectievelijk tweede en derde.

Een speciale commissie is binnen Ons Genot belast met de organisatie van het evenement. Zonder de steun van vrijwilligers is het echter onmogelijk om de zaak draaiende te houden. "Op vier dagen werken 125 mensen op vrijwillige basis mee om de wedstrijden gladjes te doen verlopen. Puur voor de vereniging. Die mensen zijn goud waard."

Voor een kleine paardensportvereniging, 75 leden van wie 30 actief, is die steun onmisbaar. Ze krijgen er ook iets voor terug. Achten: "Het evenement is een leuke bron van inkomsten, waardoor we de contributie voor de leden zo laag mogelijk kunnen houden."