'Burgers weten vaak niet of politie of gemeente aan zet is'

VENRAY | In het nieuwe handhaving- en veiligheidsbeleid blijft een belangrijke rol weggelegd voor de gemeente. Zoals toezicht op bouwwerken, brandveiligheid en milieu en controles van bedrijven. Toch wil de gemeente in het nieuwe beleidsplan 2016-2019 een grotere rol voor de burgers.

Door Henk Willemssen

In het vorige veiligheidsplan 2012-2015 stond een gezonde, veilige en schone leefomgeving hoog in het vaandel. "Daar hebben we handhaving opgezet en er zijn goede resultaten geboekt", vindt wethouder Ike Busser (Samenwerking). "Maar de aanpak is verouderd. Mede door de maatschappelijke ontwikkelingen is er nu behoefte aan iets nieuws. De overheid trekt zich op een aantal fronten terug en wil meer overlaten aan de burgers. We gaan vaker een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid." Busser noemde als voorbeeld de horeca die zelf heeft gezorgd voor regels voor terrassen.

In december werd een bijeenkomst gehouden voor alle inwoners. De opkomst was laag. Vertegenwoordigers van de Vergeten Driehoek en Keizershof grepen de gelegenheid aan de veiligheidsproblemen en overlast in hun buurt aan de kaak te stellen. "Er was veel input maar het ging maar over een klein deel, vooral over openbare orde en veiligheid", zei Busser maandag tijdens een bijeenkomst voor de politiek. Over de hoofdtaken van de gemeente (bouw- en milieutoezicht) kwam nauwelijks respons. "Hier was blijkbaar niet veel over te melden en te wensen."

Busser en beleidsambtenaar Theo Dieleman kwamen tot de conclusie dat het voor burgers vaak onduidelijk is of op veiligheidsgebied de politie of de gemeente ingeschakeld moet worden. "Veel zaken die inwoners inbrachten vallen onder de verantwoordelijkheid van de politie", zei Dieleman. Zoals scooters of auto's die te hard rijden of overlastgevend gedrag. Ike Busser noemde het een 'eyeopener'. "Blijkbaar communiceert de gemeente niet helder wanneer het een zaak voor de politie of de gemeente is." Dieleman: "We moeten zorgen dat burgers de regels beter kennen."

Het vorige beleidsplan werd nog samen met Horst aan de Maas opgesteld. Maar Horst aan de Maas heeft vanwege bezuinigingen steeds minder gebruik gemaakt van handhaving en toezicht. "Het leidde tot strubbelingen. De samenwerking kwam onder druk te staan", zei Busser. "Doordat Horst minder uren afnam, had het gevolgen voor de personeelsformatie." Dat werd later weer deels opgevangen door de samenwerking met de gemeente Gennep. Venray voert voor Gennep de gehele vergunningverlening, handhaving en toezicht uit.

Bedrijfscontroles blijven een speerpunt. De controles worden altijd vooraf aangekondigd. In het verleden gebeurde dat niet. "Dan kwamen we bij een bedrijf en bleek de eigenaar er niet te zijn. Er was dan vaak van alles mis, en dat leidde tot frustraties", vertelde Dieleman. "Dan moesten we wel drie of vier keer terug. Nu we het bezoek vooraf aankondigen, is 80 procent van de problemen al opgelost. En dat is ook de opzet. Toezicht is altijd preventief."