Afbeelding
Foto: ron koenen

Dorpspolitiek stopt

Merselo | Herman Zegers en Theo van Els stoppen met Dorpspolitiek. Daarmee komt een einde aan 57 jaar lang een jaarlijkse samenvatting van alles wat dat jaar in het rijk van de Zagewetters gebeurd is. Op een komische manier namen Herman en Theo, maar ook hun voorgangers, spraakmakende Merselonaren op de loep. "Het mooiste was als onze verhalen zoveel losmaakten, dat er nog weken over nagepraat werd!"

Door Inge Loonen

In 1959 stonden Harrie Arts en Albert Michels – als Tienus en Tontje - voor het eerste op de planken van de zittingavond met Dorpspolitiek. Naast elkaar, in een welbekende ton van de buutredeners, namen ze de Merselose roddels en de gemeentepolitiek van het afgelopen jaar door.

Het sloeg aan. 19 jaar lang zijn Tienus en Tontje terugkerende gasten geweest op de zittingsavond.

Toen Albert daarna besloot te stoppen, nam Herman Zegers – als Tieske – zijn plek in. "Ze zeiden dat het niet veel werk was", vertelt Herman. "Maar soms zijn we wel tot 2 uur 's nachts door gaan schrijven! En de volgende dag moesten we dan natuurlijk gewoon weer werken. Maar ik vond het wel een hele eer, en erg leuk om te doen."

Inmiddels gaat Herman dus al 38 jaar één weekend per jaar als Tieske door het leven. Ondertussen zijn verschillende toneelpartners de revue gepasseerd. De laatste jaren speelde Herman samen met Noud Gielens (Theike) en Theo van Els (Teun). Ook is de speelstijl veranderd. "We staan niet meer in een ton, dat ten eerste," lacht Herman.

"Daarnaast is het vooral heel erg uitgebreid. We spelen niet meer zoals vroeger op maandag, maar sinds begin jaren 80 op vrijdag en zaterdag. En daarbij zijn we langer gaan spelen dan voorheen. We hebben wel eens een uur lang op het podium gestaan. Ja, dat zijn dus nog meer pagina's die geschreven moeten worden! Als laatste zijn we nu directer. In de beginjaren hielden we namen geheim. Op een gegeven moment hebben we dat niet meer gedaan en dat sloeg meteen aan. Dat hebben we er dus altijd ingehouden."

Terugkijkend op de zijn levenslange hobby weet Herman eenvoudig zijn hoogtepunten op te sommen.

"Het zijn er vreselijk veel. Het was gewoon altijd fantastisch om weer op het podium te staan. We genoten er zo erg van als alles wat we het jaar bij elkaar gesprokkeld hadden, ook aansloeg bij het publiek. De lach van het publiek is ons echt goud waard. Om terug te komen op de hoogtepunten: dat waren de momenten dat onze types bleven hangen in het dorp en er nog lang over nagepraat werd. Of het feit dat ik samen met Noud en Theo jarenlang als trio heb opgetreden. Helaas is Noud vorig jaar gestopt en doen Theo en ik het dit jaar voor de laatste keer, maar de vriendschap die we hebben opgebouwd blijft wel."

Vervangende dorpspolitici zijn niet meer gevonden. Belangstellenden mogen zich echter altijd melden bij Herman of Theo.