Subsidiebeleid gaat op de schop

VENRAY | De gemeente werkt aan een nieuwe opzet voor het verstrekken van subsidies en andere vergoedingen aan verenigingen en maatschappelijke organisaties.

Omdat de huidige regeling niet meer voldoet, vindt het college. B en W benadrukken dat het niet gaat om een bezuinigingsmaatregel. Het totale bedrag blijft gelijk, alleen zal er een herverdeling plaatsvinden. De gemeentelijke subsidieverlening is nu een grote lappendeken. Zowel in diversiteit als in omvang. Met historisch gegroeide afspraken en ook willekeur. Dit past niet meer in de huidige tijd met een terugtredende overheid. Het doel is een meer efficiƫnte inzet van gemeenschapsgelden.

Het aantal vergoedingen en subsidies is zo ver uitgedijd, dat een totaaloverzicht ontbreekt. Het in kaart brengen van alle verstrekkingen is de eerste stap die binnenkort wordt gezet. De nieuwe regeling zal grote gevolgen hebben voor de Venrayse samenleving. Het kan leiden tot maatschappelijke onrust, beseft het college. Daarom is het van belang draagvlak te creƫren door alle betrokken partijen erbij te betrekken.