SVOC'01 en Twan Bloemen gaan per direct uit elkaar

OIRLO| Trainer Twan Bloemen is vertrokken bij SVOC'01. Na een evaluatiegesprek besloten beide partijen per direct uit elkaar te gaan. De Venrayse voetbaltrainer was bezig aan zijn derde seizoen bij de fusieclub uit Oirlo-Castenray. SVOC'01 beleeft momenteel het slechtste seizoen in zijn vijftienjarige clubhistorie. De tricolores hebben de rode lantaarn stevig in handen in de vijfde klasse F.

Door Henk Willemssen

Het is voor het eerst dat bij SVOC'01 een trainer het seizoen niet afmaakt. Door de slechte prestaties borrelde de onvrede steeds meer op. Twaalf van de dertien competitieduels werden verloren en vaak met grote en kansloze cijfers. De 2-7 thuisnederlaag tegen RKDSO vlak voor Kerstmis was illustratief voor het onmachtige SVOC'01 dat steeds verder in het moeras wegzakte.

Vlak na Nieuwjaar stond een gesprek gepland. "We zagen dat het iedere week moeilijker ging", zegt voorzitter Ivan Maes. "We wilden niet op deze manier het seizoen als een nachtkaars laten uitgaan. Maar we moeten ook reëel zijn. We zijn een kleine club die onderin de laagste klasse speelt. We hebben een contract met de trainer tot aan het einde van het seizoen."

Eerder was al bekend dat Bloemen aan zijn laatste jaar bezig was. Komende zomer schuift jeugdtrainer Toon Bongers door naar de post van hoofdcoach. "Tijdens het gesprek hebben we de keuze aan Twan gelaten. Met de vraag of hij nog kans zag het tij te keren. Als hij hier 100 procent van overtuigd was, dan waren we gewoon met hem doorgegaan. SVOC'01 is geen club die trainers ontslaat. We hebben een contract en dat dienen we samen uit. Maar Twan zag ook in dat het voor de club beter was om uit elkaar te gaan. Het gesprek is ook op een prettige manier verlopen."

SVOC'01 heeft voor de tweede competitiehelft een interne oplossing gezocht. Oud-speler Rick Voermans en bestuurslid Maikel Wennekers maken als trainersduo het seizoen af. Wennekers was onder trainer Marcel Lenssen al assistent-trainer en elftalleider.

Twan Bloemen beaamt de lezing van voorzitter Ivan Maes. "Het was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Daar hebben we het samen over gehad. Op de trainingen liep het goed, maar tijdens de wedstrijden kwam het er niet uit. Ik wist ook niet de kant-en-klare oplossing om de ploeg weer op de rails te krijgen. Ik wilde niet zelf opstappen, maar ik kon me wel vinden in het voorstel om de samenwerking te beëindigen."

Bloemen is al negentien jaar hoofdtrainer. Bij zijn vorige club Holthees ging hij drie jaar geleden op een onprettige manier weg. Holthees had achter zijn rug om Noud Janssen als nieuwe trainer aangesteld. "Dit is een heel andere situatie. Het is wel voor de eerste keer dat ik zoiets meemaak. Maar ik heb ook nog nooit met een club er zo slecht voorgestaan." De Venraynaar heeft geen enkele wrok ten opzichte van SVOC'01. "Nee, helemaal niet. Ik heb tweeënhalfjaar prettig bij die club gewerkt. Er is nooit iets vervelends voorgevallen. We gaan dan ook in een goede verstandhouding uit elkaar. En ik zal me ook nog wel eens laten zien op het sportpark."

Door de slechte prestaties begon niet alleen de buitenwacht te mopperen. Ook intern nam de onvrede toe. Voor het evaluatiegesprek had het bestuur van SVOC'01 al de oplossing met het duo Voermans-Wennekers achter de hand.

"De kritische geluiden klonken steeds meer door", zegt Maes. "De spelers straalden geen vertrouwen meer uit en de druk dat er iets moest gebeuren nam toe." De spelersgroep bleek verdeeld. "Een deel van de spelers vond het niet nodig om te breken met Twan. Ze vonden hem een goede trainer en hij lag ook niet slecht. Anderen dachten er weer anders over. Met de aanstelling van Maikel en Rick hopen we met twee nieuwe gezichten voor de groep voor nieuw elan te zorgen."

Het bestuur en Bloemen zijn het samen eens geworden over de financiële afwikkeling van het contract. "We hebben allebei water bij de wijn gedaan", aldus Ivan Maes. "Deze oplossing is het beste voor de club." Twan Bloemen vindt de breuk geen smet op zijn trainersloopbaan. "Nee, ik vind niet dat ik ben geschaad. Er hebben al enkele clubs gebeld, maar ik het ze afgezegd. Ik was al van plan om volgend seizoen niets te doen. Daarna zie ik wel verder."