Het doeboek werd maandag op basisschool De Hommel gepresenteerd.
Het doeboek werd maandag op basisschool De Hommel gepresenteerd. Foto: Henk Lammen

Doeboek voor kinderen

Venray | Vastelaovesvereniging De Piëlhaas komt dit jaar met een doeboek voor kinderen. Het boek is bedoeld om alle kinderen in Venray uit groep 3 tot en met groep 7 op een leuke manier wat meer over het carnaval te leren. Prins Paul VI bracht maandagochtend een bezoek aan basisschool De Hommel, waar naast zijn eigen kinderen, ook het jeugdboerenbruidspaar op school zit.

Door Henk Lammen

In de aula van de school zitten de kinderen maandagmorgen gespannen te wachten op wat er komen gaat. Als prins Paul VI samen met zijn adjudanten Sjoerd en Ben tegen elven door de gang aan komt wandelen, breekt er een oorverdovend kabaal los. De prins en zijn kompanen zullen weten dat zij op De Hommel zijn. Na een kort welkomstwoordje overhandigt de nieuwe Venrayse hoogheid, onder toeziend oog van de enthousiaste kinderen, de eerste twee doeboeken aan het jeugdboerenbruidspaar Fleur en Quinn. In totaal zijn er 2500 exemplaren gemaakt. Kinderen van twintig basisscholen krijgen deze week gratis het doeboek.

Met het zingen van het jeugdboerenbruiloftslied en natuurlijk de polonaise wordt de korte ceremonie afgesloten. Prins Paul is zichtbaar verrast door het enthousiasme van de kinderen, zijn zoontjes Sem en Mees zijn trots als een pauw. Hun vader is immers prins van de belangrijkste vastelaovesvereniging van Venray. Hoewel beiden niet in de groepen 3 tot en met 7 zitten, profiteren ze toch van de privileges van een prins als vader en krijgen ook een doeboek uitgereikt. Apentrots laten ze het niet veel later zien aan hun klasgenootjes. Vader Paul geniet: "Het is een prachtig boekje geworden en wat is er dan mooier om het uit te reiken op de school waar je kinderen zitten. Dat is heel speciaal en ik heb het dan ook met heel veel plezier gedaan."

"In het kader van het 7x11-jarig jubileum is het doeboek gemaakt", legt Gerrie Peeters van de commissie Pers en Promotie uit over het waarom van een doeboek voor kinderen. "Het is de eerste keer dat we zo'n boekje hebben uitgegeven en we zijn heel trots op het uiteindelijke resultaat. De vastelaovend leeft enorm in Venray, maar met dit boekje willen de kinderen nog meer stimuleren om dit feest te vieren. Het is voor hen ook een cadeautje."

Het kleurrijke boekwerkje staat vol met spelletjes, strips, knutselopdrachten, maar geeft de kinderen ook een kijkje in de keuken van De Piëlhaas en vastelaovend in de gemeente Venray. Het ontstaan van dit volksfeest, tradities, gebruiken en festiviteiten zoals bijvoorbeeld de mis, boerenbruiloft en optochten. Educatief dus, maar ook gewoon leuk als tijdverdrijf voor de kinderen.

Peeters is trots op het eindresultaat en dat prins Paul VI de eerste exemplaren heeft uitgereikt. "Er is door een groep mensen de afgelopen maanden keihard gewerkt aan de realisatie van dit boekje. Dan is het toch prachtig voor de kinderen van deze school dat de prins van Venray op bezoek komt en de eerste exemplaren hier overhandigt. En gezien de reacties hebben de kinderen genoten. De Hommel was voor ons ook een bewuste keuze. De kinderen van de prins zitten hier op school, zijn vrouw (Wendy Litjens, red.) is leerkracht en ook het jeugdboerenbruidspaar zit op deze basisschool."