Afbeelding
Foto: ron koenen

Lazy Sunday met Per Caso

Geijsteren | Lazy Sunday Afternoon wordt gehouden op zondag 17 januari van 14.00 tot 16.00 uur in zaal De Kei aan de Nieuwlandsestraat 1 in Geijsteren.

Maar liefst 24 mannen maken hun opwachting in De Kei met een veelzijdig programma, waarin voornamelijk a capella wordt gezongen. Vijftien mannen zijn afkomstig van de Groep Zonder Naam, kortweg GZN. Dit vocale ensemble werd in 2006 opgericht na een bezoek aan de wijnfeesten van Ahrweiler. Het repertoire bestaat uit herkenbare nummers vanaf de jaren '50 die lekker in het gehoor liggen. Zowel de muzikale inhoud als de betekenis van de tekst en de presentatie zijn van belang. Sommige nummers, die een wat intiemere benadering vragen, worden daarom door een kleinere groep gezongen. De overige negen heren vormen Per Caso (foto), een groep met een totaal ander repertoire, namelijk vierstemmige klapa-muziek.

Klapa, een woord dat zich het beste laat vertalen als 'vriendengroep', is een vorm van a capella zingen die stamt uit het Kroatische Dalmatië en vindt zijn oorsprong in kerkzang. Van brave devotie is in deze muziek echter niet zo veel te merken, want de motieven betreffen vooral de liefde, de wijn, het vaderland en de zee. De traditie, onlangs zelfs door Unesco tot Werelderfgoed verklaard, is springlevend en er worden nog altijd nieuwe liederen gecomponeerd. In het land van oorsprong vinden diverse festivals plaats met als bekendste het festival of the Dalmatian Klapas in Omiš. Ondanks de Kroatische muziek die het ensemble brengt, werd gekozen voor de naam Per Caso, vanwege het toeval dat de zangers bij elkaar bracht. Helemaal toevallig is de vorming van zowel Per Caso als de GZN trouwens niet, want alle zangers zijn ook actief in het Venray's Mannenkoor.