Wensen voor de Maaslijn

VENRAY | Over vijf jaar rijden er elektrische treinen over de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond. Een deel van het traject ligt op Venrays grondgebied. De spoorlijn steekt bij Holthees de provincie- en gemeentegrens over en loopt dan vlak langs de dorpskernen van Smakt, Oostrum en Oirlo om via de zuidoosthoek van Castenray - achter grindgat De Diepeling langs - de gemeente weer te verlaten.

Door Henk Willemssen

Tijdens de inspraakprocedure heeft de gemeente Venray de kans aangegrepen om haar wensen nog eens onder de aandacht te brengen van de provincie. Ook al hebben niet alle verlangens een direct verband met de opwaardering van de Maaslijn.

Zo heeft de gemeenteraad een motie aangenomen voor een verbetering van de stationsomgeving in Oostrum. De komst van een railterminal in Venray is uit economisch oogpunt heel wenselijk. Daardoor kunnen containers en bulklading (bijvoorbeeld van agrarische producten) met een kraan gemakkelijk worden overgezet voor treintransport. De opwaardering van de Maaslijn zal positief uitpakken voor Venray en zijn inwoners. Door de elektrificatie en versnellingsmaatregelen, zoals een gedeeltelijke verdubbeling van het spoor en een nieuw station in Grubbenvorst, gaan de treinen beter op tijd en ook sneller rijden.

Op het grondgebied van Venray komt er op het gehele traject een bovenleiding plus de aanleg van een dubbelspoor tussen Vierlingsbeek en Smakt en ten zuiden van Venray. In Oirlo komt een tractieonderstation dat zorgt voor de voeding van de bovenleidingen. De verbetering van de Maaslijn heeft ook gevolgen voor de spoorwegovergangen in Smakt, Oostrum en Oirlo. Het doel is de overwegveiligheid hier te verbeteren, ondanks dat het verkeersaanbod zal toenemen. De verwachting is dat het aantal treinreizigers straks zal stijgen door de kwalitatief betere dienstregeling. Dit betekent een toename van het auto-, bus- en fietsverkeer. Het zal gevolgen hebben voor de omgeving zoals het mogelijk opheffen van sommige overwegen en het wijzigen van de voorrangssituatie en de vormgeving van de wegen.

Het versnellingsproject voor de Maaslijn geldt voor de korte termijn, tot 2020. Het is de ambitie om op de langere termijn de gehele spoorlijn te verdubbelen en het vervoersaanbod uit te breiden met sneldiensten, nieuwe haltes en wellicht goederenvervoer.