Vredepeel haalt subsidie binnen

VREDEPEEL | Met de toezegging van 350.000 euro subsidie van de provincie Limburg heeft Vredepeel de financiering van het zelfsturingproject 'Vredepeel Nieuwe Balans' helemaal rond. In mei 2015 besloot de gemeenteraad al 413.200 euro beschikbaar te stellen.

Het kleine Peeldorp (230 inwoners) heeft een innovatief plan opgesteld om het kerkgebouw te combineren met het gemeenschapshuis. Het vergt een investering van circa 1,2 miljoen euro.

De dorpsraad, het kerkbestuur en het bestuur van gemeenschapshuis De Kleine Loef hebben in 2012 de werkgroep 'Vredepeel Nieuwe Balans' opgericht. Met het doel te kijken naar het verouderde gemeenschapshuis dat aan een grondige renovatie toe is. Samen met de bewoners heeft de werkgroep het plan uitgewerkt om het nieuwe gemeenschapshuis te integreren in het kerkgebouw.

Na groen licht van het bisdom Roermond heeft de werkgroep een architectenbureau in de arm genomen dat ervaring heeft met het transformeren van kerkgebouwen.

De Kleine Loef wordt straks gesloopt en het buitenterrein opnieuw ingericht. Dit gebeurt vooral door zelfwerkzaamheid van dorpsbewoners. De functies van gemeenschapshuis en kerk blijven gescheiden. De verbouwing van het kerkgedeelte komt voor rekening van het kerkbestuur. Het grootste deel van de provinciale bijdrage (310.000 euro) is bestemd voor het nieuwe gemeenschapshuis. Het resterende bedrag van 40.000 euro wordt gestoken in duurzaamheidmaatregelen, zoals een warmtepomp en zonnecollectoren. Daardoor vallen de energielasten aanzienlijk lager uit zodat het gebouw in de toekomst ook beter te exploiteren is.