Eef Zeelen (71) uit Venray is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de jeu de boules sport als voorzitter van JBC 80 Venray. Op de foto v.l.n.r.: Eef Zeelen, locoburgemeester Jan Loonen en gedeputeerde Patrick van der Broeck.
Eef Zeelen (71) uit Venray is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de jeu de boules sport als voorzitter van JBC 80 Venray. Op de foto v.l.n.r.: Eef Zeelen, locoburgemeester Jan Loonen en gedeputeerde Patrick van der Broeck. Foto:

Informatiecafé Sociaal Domein

In het gemeentehuis is op dinsdagavond 12 januari een informatiecafé 'Sociaal Domein'. Op de agenda staan vragen én antwoorden over de uitvoering van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. Alle inwoners zijn van harte welkom vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Iedereen die woont en werkt in Venray is op één of andere manier wel betrokken bij de nieuwe taken in de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet. De gemeenteraad en leden van de commissie Leven hebben vragen gesteld over de uitwerking van deze taken door de gemeente. Het informatiecafé Sociaal Domein is bedoeld om deze vragen te beantwoorden en informatie uit te wisselen.

Informatie uitwisselen

Het informatiecafé is een ontmoeting tussen raad en commissie, betrokken partijen vanuit de gemeente en de zorgverleners. Het gesprek zal onder andere gericht zijn op vragen als; hoe zijn de keukentafelgesprekken verlopen? Welke gevolgen hebben deze gesprekken op huishoudelijke zorg? Hoe gaat het in de wijkteams? Hoe verloopt het in de jeugdzorg, zijn er wachtlijsten? Wat vinden huisartsen ervan? Hoe gaat het met de PGB's? Hoe is het inzicht in de kosten en facturen? Heeft de gemeente klachten of bezwaren ontvangen? Wat betekent dit voor eenieder? Hoe ver is het nu, wat verwacht je van verschillende partijen? En: wat kun je zelf betekenen?

Vraag en antwoord

Iedereen kan tijdens deze informatiebijeenkomst iets vertellen of vragen. Op een laagdrempelige manier, gewoon samen om tafel, zodat de betrokken mensen ook meteen hun antwoorden kunnen geven. Het informatiecafé biedt alle deelnemers de mogelijkheid om van elkaar te horen en te leren hoe het nu gaat met de nieuwe taken voor en door de gemeente.

Bijdrage voor sanering asbestdaken

Vanaf 1 januari kunnen eigenaren van gebouwen met een dak met asbest een subsidie aanvragen voor renovatie en sanering. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met de subsidie de sanering van asbestdaken versnellen. Binnen negen jaar mag er geen asbest meer op de Nederlandse daken liggen.

Dit verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico's die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor schadelijke asbestvezels kunnen vrijkomen.

Subsidieaanvraag

De subsidie is voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter en bedraagt 4,50 euro per vierkante meter met een maximum van 25.000 euro per adres. Particulieren en bedrijven kunnen vanaf 4 januari 2016 een subsidieaanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Eén van de voorwaarden is dat een gecertificeerd bedrijf het werk uitvoert. Ander asbestmateriaal dat in gebouwen kan zitten, zoals isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden omdat dit materiaal niet onder invloed van de buitenlucht verweert en niet kan vrijkomen. Dit materiaal komt daarom ook niet in aanmerking voor de subsidie.

Provinciale regeling

Naast de regeling van het rijk bestaat er voor (voormalige) agrarische gebouwen ook een provinciale regeling. Het gaat om de regeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop'. Deze regeling liep eigenlijk op 31 oktober 2015 af, maar is met een jaar verlengd. Ook de provinciale regeling vergoedt 4,50 euro, maar het maximum subsidiebedrag bedraagt 15.000 euro. Belangrijkste verschil met de rijksregeling is dat de boer verplicht is om op het nieuwe dak zonnepanelen te leggen. Boeren kunnen van beide regelingen gebruik maken. Meer informatie over de provinciale regeling staat op www.asbestvanhetdak.nl.