Biljarter Guido Kauffeld.
Biljarter Guido Kauffeld. Foto: Lotte Kamphuis

Spagaat tussen biljart en werk

Horst | Nadat hij eerder al drie nationale titels en een Europese titel had behaald bij de junioren, won Guido Kauffeld (23) onlangs zijn eerste nationale hoofdprijs bij de senioren. Ondanks zijn successen is een toekomst in zijn geliefde sport onzeker: "Als de mogelijkheid er is zal ik nooit stoppen met biljarten, maar er moet ook brood op de plank komen."

Door Sven Poels

"Veel mensen denken dat biljarten saai en oubollig is, maar het tegenovergestelde is waar." De uitspraak is van Guido Kauffeld, coryfee van de Venrayse biljartvereniging VOP/DWH. "De perfectie die erbij komt kijken om een bepaalde bal dusdanig goed te spelen waardoor de andere bal beter komt te liggen. Je moet kunnen vooruitdenken, inzicht hebben en mentaal weerbaar zijn. Iedere bal is anders: één millimeter naar links of naar rechts aanspelen kan het verschil maken tussen winnen en verliezen."

Kauffeld kan het weten. Vanaf het moment dat hij begon met biljarten perfectioneerde hij de sport tot in detail. "Ik was 12 jaar toen ik ermee begon en gelijk was het raak. Het balletje ging letterlijk en figuurlijk rollen – en is daarna ook blijven rollen." Al in zijn tweede seizoen haalde de Horstenaar zijn eerste jeugdtitel binnen. "Ik bleef progressie boeken en kwam in de hogere klassen terecht. In 2008-2009 werd ik tweede in de landscompetitie voor de jeugd. In 2011 was ik goed genoeg om op de grote tafel te gaan spelen. Ik heb toen diverse podiumplaatsen behaald binnen verschillende disciplines; zo werd ik kampioen in de jeugdcompetitie én in de overgangsklasse."

Het tot nu toe grootste succes kwam in april 2013. Kauffeld won toen goud op het EK libre groot onder 21, het hoogst haalbare voor een jeugdspeler. "Dat was de kers op de taart en het allermooiste wat ik tot dusver heb meegemaakt. Alles viel als een puzzel in elkaar." Ook afgelopen december lukte alles, toen Kauffeld voor VOP/DWH in Eibergen nationaal kampioen kader 1e klasse werd. "Dit was voor mij de eerste nationale titel bij de senioren."

Kauffeld is niet alleen bij de Venrayse biljartvereniging te vinden. Hij speelt ook al jaren voor 't Töpke in Afferden, waar hij onder de naam Benelux Biljarts/Snellen Horeca Service in teamverband uitkomt in de eredivisie. "Individueel speel ik nu op het een-na-hoogste niveau, maar het is wel mijn ambitie om ook daar naar de hoogste klasse te promoveren." Geen makkelijk opgave, weet de succesvolle biljarter. "De verschillen zijn klein."

Omdat het in zijn sport moeilijk, zo niet onmogelijk is om financieel rond te komen, weet Kauffeld nog niet wat de toekomst zal brengen. In april 2014 haalde hij zijn Master in Sports Management aan het Johan Cruyff College en een (internationale) carrière, los van het biljarten, behoort daarmee tot de mogelijkheden.

"Ik ben nog volop in ontwikkeling. Na mijn studie wilde ik nog een jaar eruit halen wat erin zat, en gezien mijn recente prestaties is dat een goede keuze geweest." Het hart en het verstand strijden nog altijd om voorrang. "Als de mogelijkheid er is zal ik nooit stoppen met biljarten, maar er moet ook brood op de plank komen. Dus als er volgend jaar iets belangrijks op mijn pad komt, zal ik die kans waarschijnlijk niet laten schieten."

BC De Kemphaan

Venray | De beste in de A-lijn: 1. Mientje Wester en Ali Overbeek 66,25%. 2. Josephine Verrijdt en Nelly van Vegchel 62,92%. 3. Cis Selders en Corry Borssen 62,50%. B-lijn: 1. Annette Pijls en Maria Willems 62,25%. 2. Annemie en Jan Nieuwenstein 58,50%. 3. Jeu Rongen en Jan Voesten 57,67%. C-lijn: 1. Trees van de Beele en Thea Peters 64,58%. 2. Echtpaar Janssen 60%. 3. Jos Linders en Toon van Vegchel 57,92%.