Afbeelding
Foto: ron koenen

Wanssums Informatiepunt gestart

Wanssum | Het Wanssums Informatiepunt (WIP) is op maandag 4 januari van start gegaan.

Met dit initiatief gaat de werkgroep WIP op dorpsniveau met een grote groep vrijwilligers de (buren)hulp in ere herstellen. De Wanssumse inwoner staat daarbij centraal en de dorpsbewoners helpen elkaar op vrijwillige basis. Zo hoeft er niet meteen een beroep gedaan te worden op vaak kostbare professionals. Dit initiatief wordt financieel ondersteund door gemeente Venray, Oranjefonds, Onze Buurt en dorpsraad Wanssum en wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsoren Garage Janssen, Summa verzekeringen, Comvice, Jules Deenen grafisch ontwerp en 65 Klusdienst Diensten.

Uit een door de dorpsraad in 2014 gehouden enquĂȘte bleek dat er behoefte was aan een dorpsinfopunt en vervoer door vrijwilligers. Door de aanpassingen in de Wmo komen Wanssumse inwoners op de 'wip' te zitten. Immers het streven is om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en de zelfredzaamheid te versterken met behulp van familie, buren en vrienden. Echter niet iedereen beschikt over een netwerk of kan er nauwelijks gebruik van maken.

Daarom is op initiatief van de dorpsraad een werkgroep Wanssums Informatie Punt opgericht.

Het WIP heeft een vraag/aanbod-functie voor alle inwoners die hier behoefte aan hebben. Denk hierbij met name aan dorpsgenoten, jong en oud, die niet meer zo gemakkelijk op eigen gelegenheid contacten leggen of bezigheden oppakken en dit graag willen.

Het WIP bestaat uit een groep vrijwilligers die mensen met een hulpvraag proberen te helpen. Deze hulpvraag kan bestaan uit informatie vragen, kleine klussen en diensten verrichten of vervoer regelen.

Het WIP is geen fysiek punt en heeft een doorverwijsfunctie. Het WIP is op werkdagen van 17.00 tot 19.00 uur bereikbaar via het telefoon 06-26282922. De telefoon wordt beheerd door centralisten (vrijwilligers). Alle(hulp)vragen worden zonder naamsvermelding geregistreerd in een logboek en vertrouwelijk behandeld. De doorverwijzing naar de wijkverpleegkundige of vrijwillige ouderen en jongeren adviseurs behoort tot de mogelijkheden van de centralist.

De kleine klussen en diensten en het vervoer worden eveneens door vrijwilligers verricht. Met uitzondering van het vervoer zullen er geen kosten aan de verleende klussen of diensten verbonden zijn. Een aanvraag voor vervoer, een klus of dienst dient daags van tevoren bij het WIP bekend te zijn.