Een ijsbaan in hartje Venray is top, vinden ook deze schaatsliefhebbers.
Een ijsbaan in hartje Venray is top, vinden ook deze schaatsliefhebbers. Foto: Rikus ten Brücke.

Winterpret Venray voorbij

Venray | 'Schaatsend Venray is aan zijn trekken gekomen'. Dat concludeert het bestuur van Stichting Winterpret Venray. Zondag was de laatste schaatsdag op het Schouwburgplein in Venray.

"Na drie weken kan worden geconstateerd dat er een grote animo was om heerlijk te schaatsen", zegt secretaris Bernie van Lierop. "Het schoolschaatsen, met een deelname van bijna 2.000 leerlingen in de eerste week, en het discoschaatsen waren écht evenementen om met een tevreden gevoel op terug te kijken. Hoewel de aantallen nog definitief verwerkt moeten worden, is de verwachting dat circa 10.000 schaatsliefhebbers een bezoek aan deze editie hebben gebracht."

Vanaf vrijdag 11 december 2015 t/m zondag 3 januari 2016 konden de schaatsliefhebbers op het Schouwburgplein genieten van de ijsbaan, die dit jaar door de Stichting Winterpret Venray werd georganiseerd. Door de organisatie, die pas laat in 2015 gestalte kreeg , was gekozen voor een andere aanpak. Henk Numan, Frank van de Ven, Bernie van Lierop, Hans Thomassen en Dominique Melskens vormden het nieuwe bestuur en voor de (mede) organisatie werd een beroep gedaan op schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray, die ter ondersteuning van het vrijwilligerskorps een beroep deed op de leden van de Koninklijke Harmonie Euterpe, MMSK Sint Petrus' Banden en handbalvereniging Manual. Er werd tevens gekozen voor het realiseren van een ijsbaan, zonder rechtstreekse horecafaciliteiten en een aantal nevenactiviteiten.

Het warme weer heeft ook de ijsbaan in Venray parten gespeeld. "Natuurlijk, maar gelukkig hadden we in Venray een ijsbaan met een overkapping en flexibele tentwanden, waardoor we de kou relatief goed binnen hebben weten te houden. En ik denk dat we ook de geluidsproblematiek adequaat hebben aangepakt. Daardoor hebben ook de omwonenden en de ondernemers aan het plein kunnen genieten van hun rust. Gezien de animo voor de schaatsbaan, is ons wel duidelijk geworden dat Venray de ijsbaan heel graag ziet terugkeren." De gewenste bezoekersaantallen werden gehaald, meldt Van Lierop. "Het lijkt erop dat we zwarte cijfers kunnen schrijven. Op dit moment is het echter nog te vroeg om hierover iets concreet te kunnen zeggen, want er zijn nog posten die niet geheel bekend zijn, zoals het eerder genoemde energieverbruik."

Of er volgend jaar weer een ijsbaan komt? "Dat hangt natuurlijk af van de haalbaarheid. We zullen als organisatie deze editie goed evalueren, de draaiboeken bijstellen en in overleg gaan welke mogelijkheden er in 2016-2017 zijn. De Stichting Winterpret Venray wil ook graag de meningen van de bezoekers horen. Vandaar onze oproep om zowel positieve als negatieve zaken kenbaar te maken. Dit kan door ze te sturen naar info@winterpretvenray.nl."