Lezing Adelbert over Jeroen Bosch

Venray | De eerste Adelbertlezing in 2016 wordt op maandag 11 januari vanaf 20.15 uur in De Witte Hoeve in Venray gehouden door Michael Jepkes. De titel van de lezing is Jeroen Bosch, schilder van de nieuwe tijd.

Jeroen Bosch (1450/1460-1516), ook wel Jhieronymus van Aken genoemd, woonde en werkte in Den Bosch op het breukvlak van Middeleeuwen en Renaissance. Hij was een succesvol kunstenaar die volop deelnam aan het maatschappelijk leven. Hij had connecties met de adel die hem opdrachten verstrekte. Philips II was een groot bewonderaar van zijn werk wat mede verklaart dat veel van de kunst van El Bosco zich in Spaanse collecties bevindt. Over zijn dagelijkse leven is weinig bekend. Het eigenzinnige karakter van zijn schilderijen en de symbolische vormgeving hebben tot vreemde interpretaties geleid. Bosch zou een ketter zijn geweest of lid van de Adamieten. In ieder geval toont hij een voorkeur voor moraliteit en een persoonlijke stellingname ten opzichte van kerk en maatschappij, waarbij de dagelijkse lelijkheid onder zijn penseel tot een nieuwe schoonheid wordt.

Michael Jepkes (1938) studeerde onder andere aan de Academie in Tilburg en op de ateliers van Joseph Verheyen, Henk Koekkoek en Maarten Krabbé in Amsterdam. Hij doceerde beeldende kunst voor het HBO en HOVO. Hij beoefent de beeldende disciplines schilderen, tekenen en grafiek. Introducees zijn welkom.


ZonnigZeker Venray verlengd tot februari

Venray | Sinds de campagnestart in oktober en na de twee drukbezochte informatiebijeenkomsten in het gemeentehuis hebben zich inmiddels meer dan 530 huishoudens aangemeld.

Een groot succes! De organisatie Zonnig Zeker Venray heeft besloten de inschrijftermijn te verlengen tot 1 februari. Ook bij Venray Energiezuinig hebben zich meer dan 100 mensen voor advies gemeld. Het zelf opwekken van duurzame energie met zonnepanelen was nog nooit zo aantrekkelijk als nu. De terugverdientijden zijn tegenwoordig vijf tot zeven jaar. Dat betekent dat men na zeven jaar gratis groene stroom heeft. Het financiële rendement op de investering is gemiddeld 12 procent per jaar. Bovendien kan iedereen de BTW over de aanschaf terugvragen bij de Belastingdienst. Welke (spaar)bank kan daar tegenop? Registratie op www.zonnigzeker.nl/venray verplicht tot niets.

Na het opgeven van de interesse op de website krijgt men van de leverancier Zonnemarkt een vrijblijvende maatwerkofferte. Met behulp van zeer geavanceerde digitale technieken kan het dak op afstand exact in beeld worden gebracht en panelenindeling gemaakt. Uiteraard kan men contact opnemen met vragen en wensen, en desgewenst voor huisbezoek. Wil men andere energiebesparende maatregelen treffen dan (alleen) het plaatsen van zonnepanelen? Denk bijvoorbeeld aan het isoleren (dak-, gevel- en vloerisolatie of HR++glas) van de woning, of aan het plaatsen van een hoogrendement CV-ketel, warmtepomp of infraroodverwarming. Dan kan men terecht bij Venrayse bedrijven, die actief zijn binnen het collectief Venray Energiezuinig. Contact kan via www.venrayenergiezuinig.nl. Ook kan advies en begeleiding krijgen om de woning geheel energieneutraal te maken. In Limburg bestaat de mogelijkheden op via de provincie een goedkope duurzaamheidslening af te sluiten. Ook met zo'n lening is het investeren in zonnepanelen zeer lucratief.