De Vlakwatercross in Venray is populair onder jong en oud.
De Vlakwatercross in Venray is populair onder jong en oud.

40ste Vlakwatercross

Venray | ATV Venray houdt op zaterdag 30 en zondag 31 januari voor de veertigste keer de Vlakwatercross. In de loop der jaren is dit tweedaags evenement uitgegroeid tot een loopfestijn voor jong en oud. Met name de diversiteit van dit evenement spreekt velen aan omdat het zich niet beperkt tot het lopen van een wedstrijd. De verschillende nevenactiviteiten voor de jeugd, de goede voorzieningen voor de deelnemers en de prima onderhouden parkoersen staan borg voor een waar loopevenement in de bossen van Vlakwater.

Op zaterdag strijden de scholieren uit groep 1 tot en met 8 van de basisscholen uit Venray en de kerkdorpen om de hoogste eer tijdens de Peel en Maas TV Scholierenloop. Op zondag komen de wedstrijdatleten en de recreanten in actie bij de lange en korte cross en de JUMBO Winters jeugdlopen. Afgelopen jaren namen bijna 1000 atleten deel aan de Vlakwatercross.

De scholieren worden ingedeeld bij leeftijdsgenoten. De jongens en meisjes van groep 7 en 8 starten zaterdag 30 januari als eerste, om 11.30 uur. Vervolgens gaat ieder kwartier een volgende wedstrijd van start. Tussen de individuele wedstrijden door worden de estafettes gelopen. Hierbij lopen twee jongens en twee meisjes uit dezelfde leeftijdscategorie beurtelings een ronde door het bos. De groep jongens en meisjes van groep 1 en 2 starten om 14.45 uur in een zogenaamde hazenloop. Onder begeleiding van een drietal hazen leggen zij een ronde van 350 meter af. Om 13.30 uur vindt de traditionele NSG-loop plaats voor atleten met een beperking. Omdat het voor veel deelnemers de eerste keer is dat ze aan een echte hardloopwedstrijd meedoen, is de opzet van het programma en de wedstrijden hierop aangepast. Zo stelt Jong Nederland ijn clubgebouw aan de Kempweg ter beschikking aan de scholen om de shirts en startnummers uit te kunnen delen. Voor de start van iedere wedstrijd is er een gezamenlijke warming-up, waarna de deelnemers naar de start gaan. Bij de wedstrijden staan er vrijwilligers langs het parcours om de deelnemers de juiste weg te wijzen. Tijdens de estafette worden de deelnemers geholpen op het juiste moment klaar te staan om het stokje aan te pakken en te gaan rennen. Veel deelnemende scholen laten hun leerlingen in schooltenue lopen, waardoor het een bont spektakel is van de schooljeugd uit de gemeente Venray en omliggende gemeenten. Op de zaterdagen 16 en 23 januari zullen extra trainingen worden gegevens voor de schooljeugd die hieraan gratis kan deelnemen. De trainingen zijn telkens van 10:00 tot 11:00 uur en starten achter de Perdstal, Kempweg 1464. De parkoersen waarover de deelnemers één, twee of drie ronden op beide wedstrijddagen lopen, zijn overzichtelijk en duidelijk afgezet. De langste route over 2000 meter is geheel bewegwijzerd. In de maanden voorafgaand aan de Vlakwatercross verzorgen vrijwilligers van Atletiek Triatlon Vereniging Venray de parkoersen, zodat veilig te belopen zijn. Na het passeren van de finish krijgen alle deelnemers een leuke herinnering. De beste drie deelnemers per leeftijdscategorie worden op het erepodium gehuldigd. Na afloop is er een grote verloting van prijzen waar iedere deelnemer met zijn of haar startnummer gratis aan meedoet. Daarnaast worden op de zaterdag diverse nevenactiviteiten georganiseerd, zodat de schooljeugd een gezellige en sportieve middag kan beleven.

Aan het einde van het programma worden de twee wisseltrofeeën uitgereikt. De Jo van Oers Memorial-beker voor de meest succesvolle school en een wisselbeker voor de school met de meeste deelnemers. Ook zijn er wisselbekers voor de deelnemers aan de estafettes. Het hele spektakel op zaterdag 30 januari wordt gefilmd door Peel & Maas TV.

Aanmelden kan via de school tot 22 januari, of op zaterdag 30 januari tot een half uur voor de aanvang van de betreffende loop. Zie ook www.vlakwatercross.nl