Onthulling op 16 januari

Venray | Chantal Philipsen uit Venray startte ter nagedachtenis aan haar overleden oom Richard Philipsen uit Venray een initiatief voor een wensboom. Die zou bij het multifunctioneel centrum (mfc) in de wijk Brukske in Venray moeten komen te staan.

De gemeente Venray stond positief ten opzichte van het plan, maar in plaats van een wensboom is in onderling overleg gekozen voor een gedenkplaat in het nieuwe mfc-gebouw. De onthulling van het gedenkteken, dat mede door sponsoring en de verkoop van door Chantal Philipsen gemaakte 'Guardian Angel-engeltjes is betaald, vindt plaats op 16 januari om 13.30 uur bij het mfc in Brukske. Richard Philipsen zette zich jarenlang met hart en ziel in voor de wijk Brukske. In de Kiosk was hij gedurende vele jaren de organisator van vele film- en jongerenbijeenkomsten, Indische avonden en multiculturele dagen. Het project Spelen doe je zo was zijn grote passie. Dit project, opgestart in het voorjaar van 2013, heeft als doel kinderen van de straat te houden, respect voor elkaar bij te brengen en leren samen te spelen, ongeacht hun culturele achtergrond. Een belangrijk steentje droeg Richard Philipsen eveneens bij aan de totstandkoming van het nieuwe multifunctioneel centrum in Brukske. Hij overleed op maandag 29 september 2014 op 42-jarige leeftijd aan kanker.

Chantal Philipsen heeft het gedenkteken ontworpen en de tekst erop ingevuld. Dat laatste wilde de Venrayse eerst zelf doen, maar ze vond de goede woorden niet en zocht vervolgens contact met Jack Poels van Rowwen Hèze.

Hij is naast muzikant ook tekstschrijver van gedichten en tevens kunstenaar. "Als er één iemand de perfecte woorden kon verzinnen, dan was hij dat", aldus Chantal Philipsen. Zij stuurde hem een brief met de uitleg van het initiatief. Jack Poels was meteen geraakt door het idee en stuurde haar een mooi gedicht over de emotie en richting die de tekst in zijn ogen moest hebben. "Het resultaat is geweldig geworden. De eenvoud, troost en de diepgang van deze zinnen zal iedereen die na de onthulling op het mfc de plaat leest raken en doen nadenken", aldus Chantal Philipsen.

Nadat enkele sprekers een woordje tot iedereen gericht hebben, wordt de gedenkplaat onthuld. Na afloop van dit gedeelte, dat voor iedereen vrij toegankelijk is, is er een formeel samenzijn in het mfc, waar iedereen gratis een kop koffie/thee krijgt aangeboden.