Tiende Science Symposium op Raayland College Venray

Venray | Op vrijdag 8 januari vanaf 12.30 uur wordt het tiendeScience Symposium gehouden op het Raayland College te Venray. Speciale gast is Diederik Jekel (regelmatig te zien op televisie bij De Wereld Draait Door (DDWD)), die uitlegt dat sciencefiction werkelijkheid wordt.

Bovendien speelt in deze jubileumviering theatermaker Jan van de Berg een deel van zijn voorstelling over de ontdekking van het Higgs-deeltje, waarmee hij op grote nationale en internationale podia stond.

Diederik Jekel legt op onnavolgbare wijze bètawetenschappen uit op radio, televisie, internet en in columns en boeken. Hij behaalde in 2010 zijn master in vastestoffysica en deed daarna korte tijd onderzoek aan de Universiteit Twente. In oktober 2010 kreeg hij de kans om in De Wereld Draait Door over wetenschap te praten en sindsdien is hij fulltime wetenschapsjournalist. Hij heeft meerdere televisieprogramma's gepresenteerd, zoals De Wereld Leert Door, De Nationale Wetenschapsquiz Junior/Senior, Zapp Live, Willem Wever en op dit moment is hij wekelijks te zien in De Kennis Van Nu. Na afloop van het symposium is zijn boek Bèta voor alfa's te koop met speciale jubileumkorting en handtekening van de auteur.

Jan van den Berg volgde zeven jaar lang de zoektocht naar het legendarische Higgs-deeltje op de voet; als theater- en filmmaker én als alfa. Een alfa in de wondere wereld van de fysica. Vele malen daalde hij af naar de ondergrondse deeltjesversneller van CERN en tientallen 'Higgs-hunters' vroeg hij naar hun passie voor 'The Particle Also Known as Higgs'. Jan van den Berg is een ontdekkingsreiziger van het uitzonderlijke soort. De expedities die hij onderneemt, voeren hem niet zozeer naar witte plekken op de wereldkaart maar voorbij de grenzen van het blote oog en het naakte verstand. Het liefst bezoekt hij wetenschappelijke experimenten die het uiterste vergen van zijn verbeeldingskracht. En die hem welingelichte verhalen opleveren, op de grens van feiten en fictie. Verhalen waarmee hij theatervoorstellingen en documentaire films maakt; waarvan je als toeschouwer spoedig niet meer weet of het nog wel Science is. Of al Fictie. Of andersom. Temeer omdat hij ze vertelt met de overtuigingskracht van iemand die het allemaal zelf heeft meegemaakt.

Vast onderdeel van het symposium zijn de verrassende experimenten op het podium. Dit jaar zal Hubert Biezeveld (Minnaert-prijswinnaar voor zijn bijdragen in het natuurkundeonderwijs in Nederland) proeven tonen met gaatjes, kleuren, een piep en een zwaai.

Naast alle professionals zijn er natuurlijk ook leerlingen die interessante technische kennis kunnen overdragen. Van het Raayland College vertellen Mike Duijkers, Ralph Houben en Luuk Withagen over hun masterclass die ze volgden aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Zij tonen hoe robots tikkertje spelen (en wat het nut daarvan is) en treinen automatisch op de juiste plaats gerangeerd worden. Sanne Claassen en Marlie Besouw vertegenwoordigen het Dendron College met een lezing over stamceltherapie, waarvoor ze een driedaagse masterclass aan de Universiteit van Amsterdam volgden. In 2007 is het onderzoekers voor het eerst gelukt om menselijke volwassen cellen te her programmeren tot stamcellen.

In de pauze en na afloop van het symposium zijn in de hal van het A-gebouw van het Raayland College artikelen verkrijgbaar van Mathmaker, ontworpen door kunstenaars en technici die zich hebben laten inspireren door natuurkunde, wiskunde en logica. De resultaten zijn zeer verrassende houten puzzels, spellen en objecten, soms ingewikkeld, soms eenvoudig, maar altijd intrigerend en mooi in hun verschijningsvorm. Ook betaalbaar voor leerlingen. Bovendien worden drie kunstzinnige 3D-objecten getoond. Walt van Ballegooijen en Hans Kuiper hebben afbeeldingen van Escher, Gödel en Bach in een ruimtelijke structuur verwerkt die je niet zomaar herkent. Tot ieders grote verrassing zijn de beelden zichtbaar als ze op de juiste manier worden beschenen en er met behulp van spiegels schaduwen ontstaan.

Benieuwd naar al deze technische ontwikkelingen? Kom dan kijken en luisteren op 8 januari vanaf 12.30 uur. Aanmelden via post@raayland.nl