Maarten Streefkerk heeft op het St. Anna-terrein een leescafé geopend.
Maarten Streefkerk heeft op het St. Anna-terrein een leescafé geopend. Foto: Rikus ten Brücke

Leescafé op St. Anna

Venray | "Een huiskameridee met allemaal gebruikte boeken." Zo omschrijft Maarten Streefkerk zijn nieuwe leescafé op het St. Anna-terrein in Venray. De boekenliefhebber wil boeken, die anders in de kast zouden blijven staan, een nieuw leven geven door ze aan te bieden in zijn leescafé.

Door Aron van Peer

"Ik kom zelf uit een boekenfamilie en ben dus tussen de boeken opgegroeid. Tegenwoordig zijn boeken toch een beetje vergeten, en dat vind ik zonde."

Maarten Streefkerk hoopt met Leescafé St. Bernard dat deze vergeten boeken toch weer gelezen worden. Voor zijn werk komt hij vaak bij mensen thuis, en daar is ook een beetje het idee ontstaan.

"Ik heb gezien dat er veel boeken onder het stof in de kast staan terwijl ze juist gelezen zouden moeten worden. Zo ben ik eigenlijk op het idee gekomen en hopelijk kan ik deze boeken op deze manier een nieuw leven geven."

Het leescafé is een ontspannen plek waar boeken gelezen kunnen worden met een kopje koffie of thee erbij. Maar boeken kunnen ook gewoon meegenomen worden.

"Het is geen bibliotheek. Mensen mogen boeken gewoon houden als ze willen, maar ze kunnen er natuurlijk ook voor kiezen vaker terug te komen voor een ander boek." En juist voor dat soort lezers hoopt Streefkerk een groot aanbod te creëren. "Voor de mensen die bijvoorbeeld iedere week een boek komen halen, wil je toch dat ze uit nieuwe boeken kunnen kiezen."

De oprichter van het leescafé hoopt dan ook dat er nog veel boeken worden afgegeven. "Tot nu toe komen er echt veel boeken binnen. Dat is natuurlijk mooi om te zien. Het zou mooi zijn als er boeken blijven komen zodat we de lezers ook echt een mooi aanbod kunnen geven."

Boeken lezen gebeurt door de digitalisering steeds minder, maar toch denkt Streefkerk dat het boek nog steeds zijn waarde heeft. "Een boek kun je vasthouden, en dat is toch een beetje de romantiek van het lezen. Dit pand past helemaal in die sfeer, dus die combinatie is perfect."

De nieuwe leesplek is nu nog alleen op zondag geopend, maar de kans is groot dat het leescafé ook snel op een doordeweekse dag zijn deuren opent.

"Er heeft zich al een vrijwilliger aangemeld die erg enthousiast is. Dus mede daardoor gaat dat hopelijk snel gebeuren", aldus Streefkerk.

Het pand van het leescafé is nog niet officieel geopend, maar dat gaat nog wel gebeuren. "De tweede zondag van januari vind ik een mooi moment om het leescafé officieel te openen. Dit zal een gezellige en informatieve bijeenkomst zijn met een hapje en een drankje."

Tot de officiële opening van het leescafé kunnen de fanatieke lezers in ieder geval op zondagen terecht op het St. Anna-terrein in Venray.