Een groepsfoto voor de kerststal op de Grote Markt in Venray.
Een groepsfoto voor de kerststal op de Grote Markt in Venray. Foto: Lotte Kamphuis

Wapen van Oudshoorn

Oirlo | Net voor kerst brachten de deelnemers van zorgboerderij Het Wapen van Oudshoorn een bezoekje aan hun ezel Igor in de kerststal van Venray. Een jaarlijkse traditie om de kerst mee te beginnen. En dat doet de deelnemers van de zorgboerderij van Elly en Kees van Oudshoorn goed. Dieren doen immers veel met mensen; ze geven rust. Daarom is een zorgboerderij een perfecte dagbesteding. "Als ze het jammer vinden dat de dag alweer voorbij is, is ons doel bereikt."

Door Inge Loonen

In 2009 opende de Oirlose zorgboerderij haar deuren. Sindsdien kunnen mensen met een verstandelijke beperking met gedragsproblematiek of met een psychiatrische achtergrond er terecht voor de dagbesteding. "Zelf heb ik altijd in de zorg gewerkt", legt Elly uit. "Thuis waren we veel met paarden bezig. Uiteindelijk leek het Kees en mij leuk om onze hobby met mijn werk te combineren en zo kwamen op het idee om een zorgboerderij te beginnen." En dus hebben Elly en Kees nu dagelijks 5 à 6 deelnemers over de vloer. Samen gaan ze paarden verzorgen, fietsen, mennen of klusjes doen in de buitenlucht. Met een breed scala aan diersoorten is er altijd wel wat te doen op de zorgboerderij.

Wat het doel is van de klusjes? De deelnemers tot rust laten komen "Onze deelnemers hebben een rugzakje en kunnen agressief of boos zijn", vertelt Kees. "Daarom willen we ze rust laten beleven. Als zij een goede dag hebben gehad en het liefst nog langer bij ons blijven, is ons doel bereikt. Binnenkort openen we bijvoorbeeld ook de snoezelruimte. Hierin worden door middel van muziek en het knuffelen van dieren de zintuigen geprikkeld. Dit zal bijdragen aan de ontspanning die onze deelnemers krijgen op onze boerderij."

Ontspanning. Dat is volgens Elly en Kees de essentie van hun zorgboerderij. Elly: "Vroeger hadden zorgboerderijen vaak een andere functie. Toen ging het ook om de productie. Nu staat het contact met de dieren op de eerste plek. Je krijgt namelijk zo veel van beesten. Ze oordelen niet over je, zijn heel betrouwbaar. Dat is precies wat onze deelnemers nodig hebben. Daarnaast mógen ze de hele dag klusjes doen hier, ze moeten niets. Daarmee willen we ze rust en veiligheid bieden."

Die rust en veiligheid blijft overigens niet alleen voor verstandelijk beperkten. In de toekomst komen er ook opvangkamers voor crisisopvang. Zo kunnen te zijner tijd ook jongeren worden opgevangen die even moeten ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Op die manier wordt zorgboerderij Het Wapen van Oudshoorn steeds meer voor iedereen. En van iedereen. Want waar Elly nu als enige fulltime bezig is met de zorgboerderij, komen daar steeds meer familieleden bij. "Nu werk ik ook nog ergens anders, maar over een tijdje wil ik me ook helemaal gaan focussen op de boerderij", beaamt Kees. "Daarbij helpt onze oudste dochter, die in de thuiszorg werkt, ook regelmatig mee. En onze jongste wil dierenarts worden. Het zou fantastisch zijn als we onze zorg over een aantal jaar kunnen uitbreiden vanuit ons eigen gezin. Want zorg geven en liefde ontvangen is het mooiste wat er is."

Zorgboerderij Het wapen van Oudshoorn staat voor anders boeren met zorg. Meer informatie over deze zorgboerderij is te vinden op www.hetwapenvanoudshoorn.nl.


De Locht

Melderslo | In streekmuseum De Locht in Melderslo wordt op zondag 10 januari een klokkendag gehouden.

Er worden klokken gemaakt, gerepareerd en de collectie uurwerken van de Limburgse klokkenmaker Jan Wilmar is te zien. Verder zijn er enkele klokkenmakers aan het werk en zijn er demonstraties stroop maken en smeden. Het museum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De demonstraties beginnen om 13.00 uur. Voor meer informatie kijk op de website www.museumdelocht.nl.