Ook bij Intratuin in Venray werden zakken vol vuurwerk verkocht.
Ook bij Intratuin in Venray werden zakken vol vuurwerk verkocht. Foto: Lotte Kamphuis

'Meer siervuurwerk'

Venray | Het afsteken van vuurwerk wordt jaar na jaar meer aan banden gelegd. Dit jaar zijn in 56 van de 281 Nederlandse gemeentes vuurwerkvrije zones ingesteld. Dit betekent dat één op de vijf gemeentes nu vuurwerkvrije zones heeft ingesteld en dat is een stijging van zo'n 30 procent. Vuurwerkvrije zones zijn plekken zoals scholen, verzorgingshuizen of asielzoekerscentra waar het afsteken van vuurwerk voortaan verboden is.

Door Inge Loonen

Hoewel de gemeente Venray nog geen vuurwerkvrije zones kent, is het duidelijk dat het afsteken van vuurwerk in heel Nederland onder steeds strengere voorwaarden gebeurt. Zo mag er sinds twee jaar niet meer vanaf 10.00 uur 's ochtends worden afgestoken, maar pas na 18.00 uur. Ook zijn Romeinse kaarsen en babypijltjes inmiddels verboden.

Ondanks verscherpte regels zien de vuurwerkverkopers vooralsnog geen afname in de verkoop. Wel gaat er volgens Bas van Rens, bedrijfsleider bij de Intratuin, ander soort vuurwerk over de toonbank. "De knallers, zoals rotjes en dergelijke, worden steeds minder verkocht. Dat komt denk ik omdat je overdag toch niets meer mag afsteken. In plaats daarvan worden meer siervuurwerkpakketten en potten verkocht. Die zijn ook veiliger, dus dat is alleen maar goed."

Over de toekomst van vuurwerk kan Bas nog niet veel zeggen. "Het is goed dat mensen in ieder geval bewuster met vuurwerk omgaan. Vuurwerkvrije zones vind ik bijvoorbeeld ook helemaal niet erg, als er maar een plek blijft om wel vuurwerk af te steken. En als de knallers dan meer en meer worden ingeruild voor mooi siervuurwerk, kan ik daar prima mee leven."

Ook Michel van den Herik van Het Westen vind het goed dat er bewuster met vuurwerk wordt omgegaan. Het verbieden van soorten vuurwerk zal echter niets helpen.

"Mensen hebben last van harde knallers die bushokjes opblazen, maar dat is allemaal illegaal vuurwerk. Dat verkopen wij sowieso al niet. Al ons vuurwerk is hartstikke veilig, mits je er op de juiste manier mee omgaat. Door het vuurwerkgebruik steeds meer in te perken, zal de illegale handel alleen maar toenemen. Dan heb je er al helemaal geen grip meer op, kijk maar naar harddrugs."

Onder kopers zijn de meningen verdeeld. Efraim Herkul (27) koopt het vooral voor zijn kleine buurjongens. "Ik hoef zelf niet ieder jaar vuurwerk, het doet me niet meer zoveel. Het zullen vooral jongere jongens zijn die het erg vinden als er een verbod zou komen."

Dat klopt, beaamt Gijs Janssen (14), die voor knalvuurwerk gaat.

"Het is maar één keer per jaar en het is leuk. Als je vuurwerk koopt weet je wat de gevolgen kunnen zijn, maar sommigen hebben gedronken als ze het afsteken. Je moet er wel veilig mee omgaan."