Veel Venrayse scholen bezochten het Wereldpaviljoen.
Veel Venrayse scholen bezochten het Wereldpaviljoen. Foto: Zebra Studio Venlo

Pluim voor Wereldpaviljoen

Venray | De Venrayse basisscholen die afgelopen jaar het Wereldpaviljoen in Steyl bezochten, zijn zeer enthousiast. Maar liefst vijfentwintig klassen van de diverse scholen uit de gemeente Venray waren te gast in deze nieuwe culturele attractie.

Het zijn voornamelijk de groepen 6, 7 en 8 die het Wereldpaviljoen in Steyl bezoeken en het programma Gewoon Anders meemaken.

De reacties in het gastenboek spreken boekdoelen. 'Heel leerzaam om de kinderen deze beleving mee te laten maken', meldt de Petrus' Bandenschool.

Basisschool De Toverbal schrijft dat de kinderen ontzettend veel geleerd hebben en erg enthousiast waren. 'Een fantastisch leuke, maar zeker ook leerzame ervaring voor de kinderen', tekent de docent van basisschool Landweert Venray op. 'Wat een fantastische ochtend heeft mijn klas hier gehad! Deze opzet is geweldig. Veel dank aan de enthousiaste vrijwilligers', schrijft Willemien van de Boogaard van groep 8 van Basisschool Coninxhof. 'De betrokkenheid van de kinderen was erg groot', aldus de leerkrachten van basisschool St. Oda uit Ysselsteyn.

De kinderen van Oostrum waren eveneens enthousiast en genoten van een fantastische beleving in San Pedro, zoals het nagebouwde dorpje uit Nicaragua heet.

Ten slotte de reactie van de openbare school De Keg: 'Mooi, leerzaam, leuk, goed opgezet! En dat allemaal op basis van vrijwilligers. Wauw!'. Al meer dan 800 schoolkinderen zijn in klassenverband in het Wereldpaviljoen geweest. Het idee om een Wereldpaviljoen te realiseren is geboren in Meerlo binnen SOS Meerlo-Wanssum. "Het succes en de belangstelling van de scholen overtreft onze verwachtingen", zegt voorzitter René Poels van het Wereldpaviljoen. "Het programma sluit naadloos aan bij het curriculum van de basisscholen."

Het Wereldpaviljoen, dat door een vakjury van de ANWB is uitgeroepen tot de Top 3 van meest maatschappelijke uitjes in ons land, ontvangt ook dit jaar weer de hoogste klassen van het basisonderwijs.

Ook scholen die al zijn geweest kunnen weer een bezoek brengen. Vanwege de goede samenwerking met Wonen Limburg is een klassenbezoek aan het Wereldpaviljoen in Steyl gratis.

Het programma speelt zich af in een decor van het stadje San Pedro in Nicaragua. In deze ambiance ervaren en beleven de kinderen het leven van hun leeftijdsgenootjes in dit Midden-Amerikaans land. Elke dinsdag- , woensdag- en donderdagochtend kan één schoolklas van maximaal dertig leerlingen het Wereldpaviljoen bezoeken.

Met een echte Fokker 50 vliegen ze naar Nicaragua. De vrijwilligers die de kinderen begeleiden hebben een speciale training gekregen van theatermensen van het Kunstencentrum Venlo. De planning geschiedt door CultuurPAD.

Scholen die gebruik wensen te maken van dit aanbod, kunnen hiervoor contact opnemen met CultuurPAD (telefoon 088-7307400) of e-mail info@cultuurpad.nl.

Na opgave ontvangen de scholen docenteninfo en de leerlingenhandleiding. Bovendien krijgt de klas digitaal een videoclip ten bate van vertoning in de klas vóór het bezoek.

Nieuwjaar Leefbaar Merselo

Merselo | De werkgroep Leefbaar Merselo houdt op donderdag 7 januari een nieuwjaarsbijeenkomst van 14.00 tot 16.00 uur in D'n Tommes.

Iedereen is van harte welkom.

Voor een (hulp)vraag: Infopunt/Meldpunt Riet Martens, Pastoor Vercoulenstraat 9 in Merselo, e-mail martens.t@home.nl, telefoon (0478)548050.