Jos en Helma Bijen (69) vieren  hun gouden huwelijksfeest.
Jos en Helma Bijen (69) vieren hun gouden huwelijksfeest. Foto: Lotte Kamphuis

'We geven elkaar de vrijheid'

Venray | Jos (71) en Helma Bijen (69) vieren in de eerste maand van 2016 hun 50-jarig huwelijksfeest. Jos, geboren in Eindhoven, is verpleger op St. Servaas in Venray als hij de twee jaar jongere Helma uit Overloon ontmoet, pas 16 lentes jong. Na een verkeringstijd van twee jaar trouwen ze al vrij vroeg.

"Ruim 2,5 jaar wonen we met onze eerste dochter, Trea, in Venray bij mevrouw Janssen op de Paterslaan, waar we een heerlijke tijd hadden." Jos is nog leerling-verpleger en ze genieten van elkaar en van het ouderschap. Ze verhuizen naar de Tedderstraat in een flat, waar ze ook twee en een half jaar wonen. Terwijl Jos tijdens Pasen een wandeling met zijn broer maakt, vinden ze een mooi huis in de Vollenbergstraat waar hun tweede dochter, Bianka, wordt geboren.

Helma vindt een baan in een naaimachinewinkel. Trea is inmiddels het huis uit en getrouwd met Leo Hoex uit Oostrum. Ze krijgen twee kinderen: Marjolein en Martine. Bianka trouwt enkele jaren later op dezelfde datum met Don Mulders uit Leunen. Zij hebben een dochter, die Mira heet. Het eerste achterkleinkind is inmiddels geboren: na al die meiden is Finley het eerste jongetje in de familie. Na 32 jaar te hebben verbouwd in de Vollenbergstraat belanden Jos en Helma in de Franciscanerpoort, waar ze nu nog steeds met veel plezier wonen. Na 45 dienstjaren bij Vincent van Gogh is Jos gepensioneerd. "Ik heb nog bij een logistiek bedrijf gewerkt. Dat was heel leuk. Maar aangezien er na aftrek van de belasting erg weinig overbleef, ben ik daar na twee jaar maar gestopt."

Helma is ook de leeftijd gepasseerd dat ze mag stoppen met werken. Maar het werk bij Berden Wonen en Slapen kan ze nog niet loslaten. Als sport doet ze liefst drie keer in de week Zumba. "Dat is in combinatie met het werk soms zwaar, maar ik doe het met veel plezier." Jos heeft nu de tijd om veel te wandelen en zijn eigen dingen te doen, zoals soms helpen bij de verbouwing bij Bianka. Bij Leo is hij de klos om kachelhout te zagen.

Dan komt de huishouding er nog bij. "Dat doe ik niet zo graag. Het liefst laat ik dat door Trea of Marjolein doen." Koken kan hij wel. "Daar doe ik erg mijn best voor als Helma niet thuis is." In het appartementencomplex doet hij zo nu en dan enkele klusjes. "Ze weten mij wel te vinden als er iets aan de hand is."

In hun 50 jaar samen hebben Helma en Jos Bijen veel lief en leed gedeeld. "Het was niet altijd gemakkelijk", geeft Jos toe. "Maar de liefde heeft ons bijeengebracht en gehouden. We doen veel dingen samen, maar geven elkaar ook vrijheid. We zijn nog relatief jong voor twee mensen die 50 jaar zijn getrouwd. We proberen ook zo vitaal mogelijk te blijven." Het 50-jarig huwelijksfeest vieren ze met de familie in een hotel op de Veluwe. Waarom de Veluwe? "Omdat we een hotel zochten waar ook dieren terecht kunnen. We vieren ons 50-jarig huwelijk met twaalf mensen én drie honden. In de meeste hotels kun je niet met huisdieren terecht, in dit hotel wel. We hadden zelfs nog een paard kunnen meenemen. We hopen dat we daar weer een paar mooie dagen mogen beleven zoals al de mooie dagen die we samen al beleefd hebben. Met veel lachen en serieuze gesprekken."