Postkantoor met directeurswoning.
Postkantoor met directeurswoning. Oude foto

Het oude postkantoor

Venray | Als gevolg van de Postwet uit 1850 kreeg Venray al spoedig daarna een hulppostkantoor dat aanvankelijk bij verschillende brievengaarders was ondergebracht.

Op 20 juli 1872 kreeg Venray een Rijkstelegraafkantoor dat gevestigd werd in het gemeentelijke 'Onder den Boog'. Een jaar later werden dit kantoor en het hulppostkantoor samengevoegd en werd A. Sassen benoemd tot hoofd van beide diensten. Op 1 mei 1879 werd het Venrayse hulppostkantoor officieel postkantoor.
Van 1881 tot 1904 was het postkantoor gevestigd in een pand aan de Grotestraat. Rond 1909 vestigde zich dokter StrĂ¼ben in het pand en later dokter Vercauteren met zijn huisapotheek. In 1903 vond de aanbesteding plaats van een nieuw postkantoor op de hoek van de Patersstraat/Draalstraat (Poststraat) en de bouw werd gegund aan Louis Wijnhoven uit Venray. Voor 14.500 gulden bouwde hij een nieuw postkantoor met directeurswoning. Het is het gebouw met ronde toren op de foto. In oktober 1944 werd dit pand door oorlogsgeweld zwaar beschadigd en na de oorlog vond slechts wat noodherstel plaats. Architect Koenen uit Maastricht tekende het ontwerp voor een nieuw gebouw dat pal naast het oude kwam te staan. Op de foto zien we het links in aanbouw. Voor 118.500 gulden werd het inclusief de dienstwoning gebouwd door de Gebr. Janssen uit Venray. Op 24 februari 1951 werd het nieuwe postkantoor geopend, waarna het oude gebouw voor 6501 gulden werd afgebroken. Het nieuwe gebouw onderging verschillende verbouwingen en enkele jaren geleden werd het gesloten. Pascal Brons en Rachel Deijkers hebben er onlangs een koffiebar met bistro geopend. Foto: Gemeentearchief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl.