Wendy de Boer legde een groentetuin aan bij een weeshuis in Sri Lanka.
Wendy de Boer legde een groentetuin aan bij een weeshuis in Sri Lanka. Foto: Wendy de Boer

"Reis van mijn leven"

Vierlingsbeek | Wendy de Boer (44) uit Vierlingsbeek gaat zeker terug naar Sri Lanka. Ze kijkt nu alweer uit naar een volgend bezoek als vrijwilligster aan het weeshuisproject van de Stichting SrilanCare in de stad Anuradhapura. "Het was de reis van mijn leven. Ik heb de kinderen en dit project in mijn hart gesloten."

Door Ron Koenen

Wendy de Broer vertelt het nu met een lach, maar zegt er eerlijk bij dat ze tijdens haar zes weken durende verblijf in het Sri Lanka ook geregeld een traantje moest wegpinken.

"Als je daar bent geweest, klaag je nergens meer over. In het weeshuis zaten kinderen, zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar, die door hun ouders zijn verlaten, of van wie de ouders door de burgeroorlog zijn omgekomen. Veel van die kwetsbare kinderen hebben een trauma, maar ze zijn zo sterk en positief. Ze worden door de stichting opgevangen en krijgen een opleiding. Ja, ik ben echt verliefd op ze geworden."

Samen met haar man Harrie Kockelkoren reisde Wendy de Boer af naar de stad Anuradhapura in het noorden van Sri Lanka met als doel de aanleg van een groentetuin bij het weeshuis.

Harrie zou eigenlijk maar een paar dagen blijven en vervolgens vakantie vieren, maar ook hij werd gegrepen door het project en bleef veel langer dan van tevoren gepland.

"De locatie voor de groentetuin was een wildernis toen wij daar aankwamen, veel te nat. We zijn begonnen met het verwijderen van alle bomen en struiken en de aanleg van een nieuw drainagesysteem voor het afvoeren van het water om het grondwaterpeil te verlagen. Vervolgens hebben we met hulp van de kinderen en een groot aantal vrijwilligers de groentetuin, waarin onder meer bonen, tomaten en maïs worden verbouwd, aangelegd."

Met een lach. "Dat klinkt simpel, maar dat is het niet in een land als Sri Lanka. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost. Maar de waardering die je ervoor terugkrijgt, is zo groot. Ik heb veel traantjes moeten wegpinken bij mijn afscheid. En de kinderen ook…"

Via haar collega Trudy Lamers op de afdeling Kinderoncologie en -neurologie van het Amalia kinderziekenhuis in Nijmegen kwam de kinderverpleegkundige in contact met de stichting SrilanCare. "Trudy heeft het project omarmd als secretaris en coördinator van de vrijwilligers en stagiaires. Ze gaat een keer per twee jaar twee maanden naar Sri Lanka, samen met een aantal vrijwilligers, om projecten op te zetten en te vervolgen samen met een lokale partner, Nimal. Ik neem echt mijn petje af voor die mensen. Het is voor hen echt een missie. Wij zeuren en klagen over van alles en nog wat, maar zelden realiseren wij ons dat wij het zoveel beter hebben dan, bijvoorbeeld, die weeskinderen in Sri Lanka."

Wendy wil iedereen bedanken die haar heeft gesteund. Met name ook de kapel Zuutjes An uit Venray, waarvan ze lid is. "Op mijn 4x11-jarig feest hebben ze een kavel verkocht, een gratis optreden, waarvoor ze onlangs op de ijsbaan Kerkrade optraden. Dat optreden heeft 350 euro opgeleverd. Dat bedrag is goed besteed in de groentetuin van het weeshuis." Met een lach: "Door Zuutjes An hebben we heel wat zaden en materialen kunnen kopen."

Wie ook als vrijwilliger voor dit project wil werken, of wie SrilanCare financieel wil steunen, kan voor meer informatie kijken op de website www.srilancare.com of een mail sturen naar info@srilancare.com.


ZijActief Oostrum

Oostrum | ZijActief Oostrum houdt op donderdag 14 januari vanaf 19.30 uur de jaarvergadering in D'n Oesterham in Oostrum.

Tevens worden tijdens deze bijeenkomst de jubilarissen van ZijActief Oostrum gehuldigd. Na alle officiële handelingen wordt de avond voortgezet met de jaarlijks terugkerende kienavond.