Susan Geurts zet zich in voor alleenstaande moeders in Oeganda.
Susan Geurts zet zich in voor alleenstaande moeders in Oeganda. Foto: Susan Geurts

Hulp voor moeders Oeganda

Venray | Gegaan voor de gorilla's, gebleven voor alleenstaande moeders. Na een bezoek aan Oeganda was Susan Geurts (37) verslingerd geraakt aan het land. Zo erg zelfs, dat ze na twee jaar haar Nederlandse leven achter zich heeft gelaten om zich te focussen op ondernemende vrouwen met haar stichting A Woman's Worth. "We zien nu al hoe zelfverzekerd en trots vrouwen worden door hun kennis!"

Door Inge Loonen

In 2013 ging de oud-Venrayse voor het eerst naar Oeganda. Omdat het Afrikaanse land zoveel indruk op haar had gemaakt, besloot ze in hetzelfde jaar nog terug te keren voor een vrijwilligersproject.

Terug in Nederland werd ze gevraagd voor een coördinerende functie in een Nederlandse organisatie. Waar ze heen moest? Oeganda. En toen ging het balletje pas echt rollen. "In die functie heb ik veel projecten gezien. Projecten die goed werkten en projecten die minder goed werkten. In de loop der tijd ontwikkelde ik meer en meer mijn eigen visie."

Zo zag Susan, die tot haar 21 jaar bij haar ouders in Venray woonde en sinds haar studie Breda als thuishaven heeft, dat geld geven echt niet werkt, maar dat het land vooral profiteert van kennisoverdracht. Daarnaast zag ze dat de meeste goede doelen zich richten op kinderen, terwijl een andere belangrijke groep vergeten wordt.

"Alleenstaande moeders", vindt Susan. "Ze werken de hele dag door om hun zeven kinderen te verzorgen, maar door missende vaardigheden levert het weinig op. Als dat verandert, blijft er geld over voor onderwijs voor de kinderen. En zo krijgen ook zij een betere toekomst."

Inmiddels is het idee uitgewerkt tot een bestaande stichting: A Woman's Worth. Sinds enkele maanden helpt Susan – samen met drie Oegandese vrouwen die ze al jaren kent – alleenstaande moeders met het ondernemerschap. Ze heeft zelf commerciële opleidingen gedaan en jarenlang in de commerciële sector gewerkt.

Nu is het tijd om haar opgedane kennis te delen in de armere wijken van Jinja. "Van een tent en stoelen hebben we een tijdelijk inloophuis gemaakt. Daar geven de drie Oegandese vrouwen met wie ik werk wekelijks een training. Dat gaat dan bijvoorbeeld over hoe in- en uitgaven bijgehouden moeten worden. Voor ons is dat een vanzelfsprekendheid, want wij zijn opgegroeid met een spaarpot, maar daar is dat bijna hogere wiskunde. Je helpt er de vrouwen dan ook enorm mee. En het mooiste is dat vrouwen hun kennis ook delen. Ik zag laatst hoe een vrouw haar buurvrouw uitlegde hoe ze en huishoudboekje moet bijhouden. Dat willen we dus!"

Het leventje in Nederland achterlaten voor een idealistisch leven in Oeganda. Supergoed en bewonderingswaardig, maar waar put Susan haar kracht eigenlijk uit? "Je moet mensen zelf verantwoordelijk maken voor een beter leven en dat doe je door kennis te geven. Dat ik daar een bron van kan zijn, geeft me dan ook ontzettend veel energie. Als vrouwen enthousiast hun kasboek komen laten zien, is mijn missie voor die dag weer geslaagd! Overigens gebeurt er veel meer dan 'business skills' delen alleen. Laatst werd er open over gevoelens en slechte eigenschappen van de vrouwen gepraat. En dat terwijl het uiten van gevoelens vrijwel niet gebeurt hier. Je ziet echt dat vrouwen elkaar versterken en zelfverzekerder worden als ze bij ons langskomen, dat vind ik fantastisch om te zien."

Susan heeft hard gewerkt om het project te kunnen financieren. Voor zaken als een vaste locatie voor het inloophuis zijn donaties echter nog altijd welkom. Donaties kunnen gestort worden op NL16 RABO 0305 6974 98 ten name van Stichting A Woman's Worth.