"Ik blijf aan de Hoopweg in het donker zitten"

Venray | De slechtziende Johan Kusters, woonachtig aan de Hoopweg in Venray, heeft als enige in de straat geen lantaarnpaal voor zijn huis. "Het is onbegrijpelijk dat het blijkbaar te veel gevraagd is om ook het laatste stuk van de Hoopweg te verlichten."

Door Sven Poels

Johan Kusters is het helemaal beu. Overal in zijn straat ziet hij lantaarnpalen als paddestoelen uit de grond schieten, behalve voor zijn huis.

"Vanaf de Kempweg tot Manege Vlakwater is er enkele jaren geleden straatverlichting geplaatst, maar niet waar ik woon – daar is het 's avonds pikkedonker. Een telefoontje naar de gemeente Venray om hiertegen te protesteren mocht niet baten. Er waren geen lampen meer, werd destijds gezegd. En dus bleef ik in het donker zitten."

        

Het is niet anders, dacht de berustende Kusters. Tot zijn verontwaardiging zo'n anderhalve maand geleden nieuw leven werd ingeblazen. "Vanaf de andere kant, komende vanaf de Merseloseweg, is er nu ook straatverlichting geplaatst, maar niet verder dan de nieuwbouw die daar in aanbouw is. Bij ons blijft het donker. Meerdere buurtbewoners vinden het onbegrijpelijk dat het blijkbaar te veel gevraagd is om ook dat laatste stuk van de Hoopweg te verlichten."

        

Het voedt de beleving van Kusters dat hij wordt achtergesteld ten opzichte van andere inwoners van de gemeente. "Wij hangen altijd aan de laatste mem. Er wordt bijvoorbeeld ook geen oud papier opgehaald, dat mogen we zelf wegbrengen. Toch betalen wij, net als iedereen, onze gemeentelijke belastingen. Het wordt misschien niet bewust gedaan, maar ik heb het gevoel dat ze denken: 'Daar hoefden we vroeger geen aandacht aan te besteden, en nu dus ook niet'."

Wat de situatie aangaande het ontbreken van straatverlichting nog schrijnender maakt, is het feit dat de 58-jarige Kusters "zeer slechtziend" is. "Ik ben bijna blind. Ik kan alleen met een oog nog een klein beetje zien. Fietsen of autorijden gaat niet. Als ik 's ochtends en 's avonds met de hond ga wandelen, moet ik dat bij wijze van spreken op de tast doen."

Kusters heeft zijn ergernis niet nog een keer bij de lokale overheid neergelegd. "Het heeft geen zin om opnieuw contact met de gemeente op te nemen."

        

Toos van Ool, communicatie-adviseur bij de gemeente Venray, betreurt dit. "Het heeft altijd zin om contact met ons op nemen."

Inhoudelijk ingaande op de kwestie meldt ze het volgende: "Volgens de landelijke Richtlijn Openbare Verlichting hoeven er in een buitengebied in principe geen lichtmasten geplaatst te worden. Uitzonderingen zijn kruisingen, gevaarlijke bochten, bushaltes, groepen van vier of meer woningen en belangrijke school- en fietsroutes. Een andere uitzondering is als de verlichting door een ontwikkelaar zelf betaald wordt, wat het geval is bij de nieuwbouw op de Merseloseweg."

Waarom er bij de manege lantaarnpalen zijn geplaatst, weet ze niet. "Ik kan me voorstellen dat het te maken heeft met kinderen die daar naartoe fietsen."

        

Op de vraag of ze de frustratie van Kusters kan begrijpen, antwoordt Van Ool: "Met regels kunnen we het nooit iedereen naar de zin maken. Dat de heer Kusters slecht ziet is daarbij niet aan de orde; het voldoet simpelweg niet aan de uitzonderingen."


Vergadering Dorpsradenoverleg Venray

Heide | Stichting Dorpsradenoverleg Venray houdt op maandagavond 4 januari haar eerste vergadering van 2016 in gemeenschapshuis Gelderkoel aan de Heidseweg 72 in Heide.

Er wordt tijdens de vergadering onder meer aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: onkruidbestrijding op verhardingen, bindingsdag 2016 (Oostrum) en een verslag commissies en werkgroepen: klankbordgroep Glasweb en Via Venray.

Tot slot wordt er geproost op 2016 tijdens de nieuwjaarsborrel.