"Dit is een schertsvertoning"

VENRAY | Zelden zo veel bewaking en zo veel insprekers bij een raadsvergadering als dinsdagavond. Ruim een halfuur voor aanvang staan er al een kleine honderd mensen voor de gesloten deur van het gemeentehuis. Ze komen vooral uit Blitterswijck. Met een koe, een vierjarige minizeboe, als symbool voor de koehandel over het aantal asielzoekers.

Door Henk Willemssen

Klokslag zeven uur gaan de schuifdeuren open. De koe mag niet mee naar binnen. Het wemelt van de beveiligers, politieagenten en gemeentelijke bodes. Tweehonderd mensen mogen er maximaal in. Er staan honderd stoelen in de raadzaal en op de bovenverdieping zijn nog eens honderd zitplaatsen. De verwachte stormloop blijft uit. De teller blijft steken op een kleine 150 bezoekers. "Het is toch allang beslist", weten de Blitterswijckers vooraf. "Het azc komt er. Met 450 asielzoekers."

Twaalf insprekers doen verwoede pogingen de raadsleden op andere gedachten te brengen. Ze krijgen veel bijval uit de zaal. De bezoekers negeren het dringende verzoek van burgemeester Hans Gilissen om niet te applaudisseren. Theo Hendrix spreekt in onvervalst dialect van een schertsvertoning. Hij hekelt Gilissen en het Blitterswijckse raadslid Carla Brugman. Gilissen heeft zijn belofte gebroken van '750 of helemaal niets'. De dorpsgenoten zijn teleurgesteld in Brugman die met haar partij PP2 instemt met 450 asielzoekers. Terwijl het dorp er maar 250 wil. En dan voor twee jaar en niet voor vijf. 'Geej trekt ow geen zak van de minse ien Blitterswiek an", fulmineert Hendrix, die opmerkt dat vertegenwoordigers van het COA en de vereniging van eigenaren veilig achter het college op de ambtenarentribune zitten.

Matthé Wijnhoven uit zijn zorgen over zijn drie kinderen. "We willen niet dat er iets gebeurt met ons kostbaarste bezit." Bert Verhaegh wijst erop dat Blitterswijck een dorp is met nauwelijks voorzieningen. "Het Roekenbosch wordt een grote achterstandswijk", vreest hij. "Het park draait slecht", weet René Veldink. "Een azc is big business."

Na een uur hebben de insprekers hun zegje gedaan. Alles komt voorbij. Tot schadeclaims en juridische procedures toe. Daarna is het woord aan de raadsleden. Maar plotseling loopt de zaal bijna leeg. De meeste Blitterswijckers stappen uit protest op. "We gaan toch niet naar dat zooitje luisteren", foetert Roel Hendriks van de actiegroep Blitterswijcks Belang. "Het dorp is heel duidelijk geweest. Er wordt toch niet naar ons geluisterd." De dorpelingen groeten agenten en bewakers en praten in de frisse buitenlucht wat na. "Het dorp is het geloof in de politiek volledig kwijtgeraakt", zegt Esther Thomassen van de actiegroep. "Dit gaat alleen maar om geld."

Binnen tekent zich een meerderheid af voor 450 asielzoekers. De dorpsraadleden van Blitterswijck zijn wel blijven zitten. Ze hebben tropenweken achter de rug. Ook zij wisten vooraf dat het voor hen niet de gewenste kant zou opgaan. "Nee, deze uitkomst is geen verrassing", berust Louis van de Ven. "Jammerlijk. We zijn zeer teleurgesteld in de politiek. We hebben ons best gedaan. Dit moeten we accepteren. Wat moeten we anders? We hopen nu maar dat er vooral gezinnen komen."