Het gouden bruidspaar Francken.
Het gouden bruidspaar Francken. Foto: Lotte Kamphuis

'We zijn op huwelijksreis geweest naar Tilburg'

Wanssum | Hay en Til Francken trouwden op 31 december 1965 voor de wet en 15 april 1966 voor de kerk. Twee bijzondere dagen met bijzondere verhalen. Hun huwelijksreis had Tilburg als eindbestemming. Toen hun trouwmis begon, lag er een pak sneeuw. Twee uur later, toen de mis was afgelopen, was alle sneeuw verdwenen. Bovendien hadden ze een dubbele bruiloft, met de zus van Hay.

"Op de kermis in Arcen in 1963 is het allemaal begonnen, ons mooie leventje samen", begint Til. "Wij kenden elkaar al, maar op de kermis kregen we verkering. Na vier jaar trouwden we, op 31 december 1965 voor de wet. Vervolgens gingen we op huwelijksreis naar Tilburg. Fantastisch was dat. We hebben later twee zonen en vijf kleinkinderen gekregen, op wie wij allemaal gek zijn." Hay Francken is een echte Wanssumer. Hij groeide op in een gezin met tien kinderen. "Ik had vijf broers en vier zussen. Ik ben gaan werken bij Encko Beton, dat is nu Geelen Beton, waar ik het manusje van alles was. Ik pakte alles aan en hielp waar ik nodig was. Na de eerste 15 jaar van alles te hebben gedaan, ben ik 30 jaar in de ijzerbewerking gegaan, ook binnen Encko Beton. Ik heb daar altijd met veel plezier gewerkt."

De wieg van Til Francken stond in Arcen. Zij groeide op tussen twee broers en drie zussen. Haar vader was vrachtwagenchauffeur bij de brouwerij. "Ik heb de huishoudschool afgemaakt en ben daarna voor naaister gaan leren. Deze opleiding heb ik twee jaar gevolgd, waarna ik in een naaiatelier in Wellerlooi ging werken. Omdat mijn ouders dat niet meer konden, zorgde ik dat er geld binnen kwam. Ik maakte in het naaiatelier twee jaar lang allerlei kleren. Na die twee jaar ben ik in Duitsland bij een weverij in Walbeck gaan werken. Hier werden stoffen gemaakt. Dit heb ik gedaan tot we vier jaar later trouwden. Toen ben ik naar Wanssum gegaan. Daar heb ik 19 jaar bij Encko Beton gewerkt."

"Onze trouwdag in april was een heel bijzondere dag", gaat Hay verder. "We hadden een dubbele bruiloft, want mijn zus trouwde tegelijk met ons. Wij hebben altijd een hele goede band met elkaar gehad en daarom was tegelijk trouwen erg bijzonder. Er lag een dik pak sneeuw, waardoor we maar moeilijk naar de kerk konden komen. Om tien uur 's morgens begon onze huwelijksmis en toen het twaalf uur was, was alle sneeuw weg. En warm dat het ineens was. De rest van de dag hebben we feest gevierd hier in het gemeenschapshuis. Een prachtige dag!"

"Na al die jaren zitten wij nog steeds niet stil", legt Til uit. "Wij hebben allerlei hobby's. Zo ga ik drie keer per dag een stuk wandelen met onze hondjes. Ik vind het heerlijk om samen met mijn kindjes, want dat zijn het voor ons, de bossen in te gaan en lekker een eind te wandelen. Ook gaan Hay en ik vaker wandelen met een groepje broers en zussen, bijna iedere zondag. Dan gaan we bijvoorbeeld naar Zuid-Limburg om in de prachtige natuur te lopen. Verder brengen Hay en ik iedere ochtend de krant in Wanssum en Geysteren rond. We staan om 4.15 uur op en kruipen om 6.00 uur weer even in bed als we terug zijn van het bezorgen."

Hay is meestal met zijn duiven bezig. "Ook ben ik actief als vrijwilliger bij de dorpsraad, groenvoorziening, het zwembad en WIP (vervoeren en helpen van ouderen) in Wanssum. In 1994 ben ik zelfs geridderd door de koningin voor mijn vele vrijwilligerswerk. Buiten al dat vrijwilligerswerk ben ik al 25 jaar voorzitter van duivenvereniging CC Peel en Maas e.o."