De leden van Lions Venray proosten op een geslaagde actie.
De leden van Lions Venray proosten op een geslaagde actie. Foto: Henk Lammen

Geef en Eet met je Hart! geslaagd

Geef en Eet met je Hart! Samen ben je niet alleen. Onder dit motto verbond Lions Club Venray zich ook dit jaar opnieuw aan een goed doel: het verzorgen van een kerstdiner voor oudere en eenzame mensen.

Door Henk Lammen

Bijna de helft van oudere mensen voelt zich eenzaam. Lionsclub Venray biedt vooral ouderen die zelfstandig wonen, maar ook jongere mensen die in sociale of financiƫle armoede leven een jaarlijks kerstdiner aan. Lions verzorgde ook dit jaar weer een kerstavond met diner, muziek, kerstverhalen en zang. Om deze avond mogelijk te maken verkochten de clubleden de afgelopen twee zaterdagen stroopwafels op de Grote Markt in Venray. 'Heerlijke stroopwafels, drie euro voor een pakje'. De 'Lion' met de hardste stem, Koos de Schipper, trekt met zijn stemvolume het winkelend publiek als het ware als een magneet naar de stand van Lions Venray op het plein. Twee leden bakken in het kraampje voor de kerstboom verse stroopwafels die gretig aftrek vinden. Uiteindelijk blijft de teller steken op ruim 1200 verkochte pakjes.

Robert Janssen, initiator van de actie die voor het tweede opeenvolgende jaar plaatsvond, kijkt op een afstandje tevreden toe. Het kerstdiner voor eenzame mensen in zaal 't Anker, het doel van de actie, was een succes. Zo'n 70 mensen werden getrakteerd op een onvergetelijke avond met een heerlijk diner, muziek van Ad Haans en een bijdrage van verhalenverteller Frans van de Pas. "Het was prachtig. Tien leden van ons hebben gekookt, anderen hebben de mensen opgehaald en het diner uitgeserveerd. Aan het einde van de avond kreeg iedereen nog een leuke attentie en werd weer keurig naar huis gebracht. De hoop is dat de mensen niet alleen een leuke avond hebben gehad, maar dat ze ook contacten hebben overgehouden. Zodat ze met elkaar kunnen afspreken en uit hun sociaal isolement komen. De mensen reageerden fantastisch, het is heel dankbaar werk. Ze waren er echt heel blij."

In tegenstelling tot vorig jaar werd er deze keer voor een lokaal doel gekozen. Janssen: "We hebben echt gemerkt dat dit de mensen aansprak. Het leek of ze eerder bereid waren om een pakje stroopwafels te kopen. Vooral ook omdat we een verhaal hebben bij onze actie." Lionsclub Venray, een club van veertig leden, zet zich het hele jaar door in voor de minderbedeelde medemens. Met als motto We serve zijn er onder andere een taxus- en statiegeldactie en de verkoop van asperges. Evert Voorn, lid van de serviceclub, brengt die middag enthousiast pakjes stroopwafels aan de man en vrouw: "Als Lions Venray hebben we er bewust voor gekozen om geen grote happenings meer te organiseren, maar kleine, lokale acties. Ons permanente doel is de inzet voor kinderen met spierdystrofie. We steunen het wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten en zorgen dat kinderen met een spierziekte van een onbezorgde vakantie in het Tesselhuus op Texel kunnen genieten. Het is heel dankbaar om dit te doen."

Foto Henk Lammen.