Elian, Klaas, Jonas en Jaap organiseerden de sponsorloop.
Elian, Klaas, Jonas en Jaap organiseerden de sponsorloop. Foto: Henk Lammen

"Dit is echt super!"

Venray | Leerlingen van het Raayland College in Venray liepen vrijdagmorgen rond het hoofdveld van SV Venray voor het goede doel: De Kammeraoj uut Rooy, een groep van tien mensen uit Venray, zes volwassenen en vier jongeren, die op 2 juni 2016 deelneemt aan de Alpe d'Huzes. Enkele honderden leerlingen liepen zoveel mogelijk rondjes om geld in te zamelen. De actie bracht voorlopig 1000 euro op. "Een heel mooi bedrag, we zijn heel tevreden. Na de vakantie gaat dit bedrag nog aangevuld worden", aldus Klaas Manders, een van de organisatoren van de sponsorloop.

Door Henk Lammen

Alpe d'HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto 'opgeven is geen optie' op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d'Huez beklimmen om zo veel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. In samenwerking met het Raayland College hield De Kammeraoj uut Rooy een sponsorloop op sportpark De Wieën. Een actie met een diepere betekenis. "Iedereen heeft zijn redenen om mee te doen. Vaders die overleden zijn aan de ziekte, of opa's. Daarom gaan wij ons inzetten voor dit goede doel. Gaan we op 2 juni volgend jaar de Alpe d'Huez op, de Nederlandse berg. Als team hebben we een streefbedrag van 25.000 euro. Dit bedrag hopen we met allerlei acties binnen te halen. De kerstactie van het Raayland College hebben we aangegrepen om een sponsorloop te organiseren", legt Klaas Manders het doel van de actie uit. "In de aanloop naar de dag toe gaan we nog meer evenementen organiseren, bijvoorbeeld een sponsorloop op een basisschool, een feest of veiling. Daarnaast proberen we grote sponsors binnen te halen. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat we ons streefbedrag gaan halen."

Aan het begin van dit jaar overleed Roel Coppus, de vader van Elian en Jonas. Samen met Klaas Manders en Jaap Overbeek vormen zij de vier jongeren van het team De Kammeraoj uut Rooy. Voor Elian en Jonas is het een dag met gemengde gevoelens. Zij zetten zich in voor een prachtig doel, maar worden ook weer nadrukkelijk geconfronteerd met het overlijden van hun vader. "Mijn vader is overleden als gevolg van een hersentumor", zegt de jongste, Jonas (14). "Dat is ook onze motivatie om de berg op te rennen. Het is mooi om een bijdrage te leveren aan zo'n goed doel", vult zijn een jaar oudere broer Elian aan.

Even voor half twaalf gaan de leerlingen rijen dik richting de tribune van het hoofdveld van SV Venray. Na een kort woordje door Elian Coppus gaan ze de grasmat op om niet veel later, na een keer schuin het hoofdveld te zijn overgestoken, zoveel mogelijk rondjes rond het speelveld proberen te rennen. Op de tribune worden ze toegejuicht en met geklap ontvangen als ze voorbij rennen. Een enkeling houdt het na een rondje al voor gezien.

De doorbijters rennen met gemak vijf, zes, zeven of nog meer rondjes. Elian, Jonas, Klaas en Jaap sporen vanuit het speakerhokje hun medeleerlingen aan. Klaas trekt zelf de sportschoenen aan om zijn sportieve talenten te onderstrepen. Met lange passen passeert hij vlot de al afgepeigerde 'atleten' voor hem. Alles staat in het teken van het goede doel.

Op de tribune glundert Monique Coppus, de moeder van Elian en Jonas. "Dit is echt super", is haar reactie als weer een groepje leerlingen passeert. "Dit is onze eerste actie richting Alpe d'Huzes. Een mooi begin." Voor iedereen was het vrijdag ook een emotionele dag. De gedachten aan haar man en vader van haar kinderen. Monique: "Dat was het ook, voor ons allen. Ik heb genoten van de geweldige inzet van de leerlingen. Een superinitiatief van Elian en zijn mentor die helemaal aansluit bij de kerstgedachte!" Meer informatie over de De Kammeroaj uut Rooy is te vinden op de Facebookpagina https://www.facebook.com/dekammeraojuutrooy/.