Het was genieten op de kerstmarkt van Wauw.
Het was genieten op de kerstmarkt van Wauw. Foto: Henk Lammen

'Gaan we Wauwen?'

Venray | Wauw speciaal voor Jou hield afgelopen zaterdag een geslaagde kerstmarkt op locatie de Hei in Heide. De bezoekers konden kennis maken met producten, voor de kinderen waren er activiteiten zoals een gokje wagen met een spel en schminken en er waren wafels en warme chocolademelk verkrijgbaar. Daarnaast was er bij de dagbesteding de afgelopen weken hard gewerkt aan allerlei spulletjes die op de markt te koop waren.

Door Henk Lammen

Het is nog geen twee uur als de eerste bezoekers voorzichtig De Hei binnendruppelen. Het voormalige schoolgebouw werd enige jaren geleden omgetoverd tot een centrale ontmoetingsplek voor alle inwoners uit Heide. In mei vorig jaar werd De Hei officieel geopend, inmiddels is het een niet meer weg te denken plek binnen de gemeenschap van het Venrayse kerkdorp. Jong en oud weten de weg te vinden naar het nieuwe hart. Dat blijkt ook tijdens de kerstmarkt. Bij de koffie en in de keuken is de jeugd actief om iedereen te voorzien van een hapje en een drankje. De ouderen vinden hun weg langs de kraampjes in de voormalige klaslokalen. Bij de verschillende kerstkraampjes zijn zelfgemaakte kerstartikelen en kaarten, sieraden, woonaccessoires en groente en fruit van de plaatselijke maatschap 't Volen te koop. Warme chocomel, glühwein en vers gebakken koekjes en wafels maken de kerstsfeer compleet.

Anke Hurkmans was zeven jaar geleden initiatiefnemer van Wauw speciaal voor Jou. De stichting biedt zorg en begeleiding voor kinderen met een bijzondere hulpvraag. In de gemeente Venray, maar ook in Horst aan de Maas, Venlo, Peel & Maas, Beesel, Gennep en Bergen. Anke heeft het druk, loopt in de gangen van De Hei, wordt links en rechts aangesproken, regelt nog enkele kleine zaakjes, de mobiele telefoon steeds binnen handbereik. Tussendoor geniet ook zij met volle teugen van de bedrijvigheid tijdens de kerstmarkt. "We organiseren de markt iedere twee jaar. De kinderen kijken hier enorm naar uit. Dan pakken we het iets groter aan en zorgen dat de mensen uit het dorp iets kunnen presenteren. Het leukste is natuurlijk dat de kinderen van Wauw al maanden bezig zijn met het maken van spulletjes om die hier te laten zien. En als het kan ook te verkopen. Ze zijn druk bezig geweest met het maken van vogelhuisjes van hout, vaasjes, maar ook met het bakken van wafels, allemaal leuke dingetjes. Het enthousiasme waar ze samen met de medewerkers aan de slag zijn gegaan, is echt fantastisch. Verschillende activiteiten binnen de dagbesteding hebben nadrukkelijk in het teken gestaan van deze kerstmarkt. En op de dag zelf genieten de kinderen enorm. Dan komt de familie, vaders en moeders, opa's en oma's om te kijken wat ze gemaakt hebben. Dan zijn ze zo trots."

De kerstmarkt weerspiegelt het succes van Wauw speciaal voor Jou. Binnen zeven jaar heeft Wauw een prominente plek ingenomen onder de zorgaanbieders in de regio. Met twaalf mensen in dienst, enthousiaste vrijwilligers en stagiaires en drie groepen kinderen: een Wauw-groep (4-11 jaar), een Wa-groep (vanaf 11 jaar) en een Wow-groep (13 jaar en ouder). "Op dit moment kopen zo'n 100 kinderen bij ons zorg in, uit heel Noord-Limburg, maar het grootste deel is afkomstig uit de gemeente Venray", vertelt Anke niet zonder trots. "Alle kinderen met een bijzondere hulpvraag zijn welkom bij ons. We vinden het niet fijn om mensen in een hokje te plaatsen. Er zijn hier kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of een combinatie van beide. Maar ook met een hoog IQ, ADHD of autisme. We vinden het belangrijk om van de kracht van het kind uit te gaan om met z'n allen te kijken hoe we een leuke daginvulling kunnen aanbieden. Dat varieert van een creatieve middag tot sportgerelateerde activiteiten. Schermen, laser schieten, dansen, maar ook een bokstraining, schaatsen of zwemmen. Het is een diversiteit van activiteiten hier of op een locatie. In dagdelen doordeweeks, maar ook in het weekend of 's avonds. Je ziet het hier op de kerstmarkt. Ze kunnen lekker zichzelf zijn. Vol passie hun spulletjes verkopen. De kinderen zijn heel erg dankbaar op een plek waar ze mogen zijn die ze willen zijn. Het mooiste is als kinderen aan hun moeder vragen 'wanneer gaan we weer Wauwen?'."