De winnaar van het Peel en Maas TV Sportgala Venray.
De winnaar van het Peel en Maas TV Sportgala Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Verrassende winnaars

Venray | Het Peel en Maas TV Sportgala Venray verraste dit jaar in verschillende categorieën met de winnaars. Na twee jaar wielrenner Mike Teunissen bij de mannen en roeister Mirte Kraaijkamp bij de vrouwen ging de titel deze keer naar wielrenner Wout Poels en danseres Kimberley Xhofleer.

Op basis van de stemmen van het publiek (50%) en de keuze van de vakjury (50%) werd bepaald wie de sportprijzen van Venray wonnen. Er werden ruim 4500 stemmen uitgebracht op de genomineerde sporters. De trainer-coach en vrijwilliger van het jaar werden door de jury zelf aangewezen en pas bekendgemaakt tijdens het sportgala. Zoals ieder jaar was de strijd om de titel bij de mannen als bij de vrouwen spannend. Wout Poels (Tourwinnaar met team Sky, winst koninginnenrit Ronde van Engeland) kreeg van zowel het publiek als de vakjury de meeste stemmen. Hij rekende af met zijn collega, profwielrenner Mike Teunissen, motorcrosser Joe Maessen, zwemmer Dion Dreesens en ruiter Leopold van Asten. Wout Poels was vanwege een trainingskamp op Mallorca niet aanwezig om de prijs zelf in ontvangst te nemen.

Bij de vrouwen ging de titel naar danseres Kimberley Xhofleer (Europese titel garde- en showdans, viervoudig Nederlands kampioen, winst EuropaCup). Zij kreeg de voorkeur boven roeister Mirte Kraaijkamp, voetbalster Myrthe Moorrees, bodybuildster Lesley Barents en zwemster Lisa Dreesens. In de nieuwe Zaal Zeven van hotel Asteria mocht judoka Jasper Holtackers de prijs 'sporter met een beperking' in ontvangst nemen. De andere genomineerde was rolstoelbasketbalster Lucie Houwen, die de voorbije jaren deze titel won. De korfbalsters van SVOC'01 (kampioen in de overgangsklasse in de zaal als op het veld) werden voor hun prestaties in 2015 gewaardeerd met de titel Sportploeg van Venray. Zij rekenden af met drie andere succesvolle teams uit Venray: tweespanmenners Erik en Suzanne Couwenberg, Bas Tonnaer en Dylan Konings van de Ysselsteynse handboogvereniging Ons Genoegen en het eerste herenteam van TC Venray. Tot grootste talent werd weer atlete Demi Boom uitgeroepen. Ze bleef zus en volleybalster Dagmar Boom nipt voor. De andere genomineerden waren tafeltennisster Emma van der Zanden, bridger Luc Tijssen en quadrijder Job Smits.

De breedtesportprijs ging naar het project VVV-Venlo StreetLeague Venray. Dit project kreeg de voorkeur boven de kennismakingscursus Fifty Fit Tafeltennis van TTV Red Stars en het beweegproject van LACO De Sprank en de ouderraad van basisschool Estafette om vrouwen de gelegenheid te bieden het zwemdiploma A te behalen en hen sociaal te activeren. Edwin Griesheimer, de succescoach van de korfbalsters van SVOC'01, kreeg de titel trainer/coach van het jaar. Michel Thomassen, onder meer bestuurslid van de fietsvierdaagse en de Singelloop, werd tot sportvrijwilliger van 2015 uitgeroepen.