Afbeelding
Foto: ron koenen

Gedragscode natuurbegraven

Baarn | Brana, de branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen in Nederland, heeft een gedragscode voor natuurbegraafplaatsen ontwikkeld. Voorzitter Gé Peterink overhandigde de gedragscode aan oud-profwielrenner en huidig schrijver en columnist voor NRC Peter Winnen.

Dat gebeurde op het symposium Verantwoord natuurbegraven van levensbelang voor gebruiker en natuur op 16 december in Baarn. Natuurbegraafplaatsen zijn in opkomst in Nederland. Maar aan welke criteria moet een natuurbegraafplaats voldoen om zowel volwaardig natuurgebied als volwaardig begraafplaats te zijn? Die vraag wordt beantwoord in de gedragscode . Tijdens het symposium zijn diverse aspecten en ontwikkelingen rondom deze gedragscode en natuurbegraven belicht.

Brana-voorzitter Gé Peterink schetste de 'moderne' geschiedenis van natuurbegraven in Nederland en de actuele ontwikkelingen. Hij waarschuwde voor reputatieschade bij consument en samenleving als initiatiefnemers voor natuurbegraafplaatsen zich onzorgvuldig en onvoldoende voorbereiden. "De risico's die elke beginnende sector bedreigen -veel afvallers na een enthousiaste start- kan deze branche zich niet veroorloven", was zijn conclusie. Om die reden acht hij een gedragscode van groot belang. Voor Peter Winnen, wiens echtgenote ligt begraven op natuurbegraafplaats Weverslo - heeft de gedragscode extra betekenis. Hij benadrukte het belang van 'eeuwige' grafrust' en van de publieke toegankelijkheid van het terrein.

Brana-leden worden door het Instituut Nederlandse Kwaliteit periodiek getoetst op de juiste naleving van de code. De code onderscheidt een harde toets op de juiste uitvoering van het concept en een spiegelende beoordeling op de organisatorische aspecten. Tot dat laatste behoren ook de suggesties voor verbetering van de organisatie. Dit deel is inhoudelijk en wordt door het INK alleen en vertrouwelijk gedeeld met de betreffende natuurbegraafplaats. Ruud Stassen directeur van het INK lichtte toe hoe de toetsingsprocedure verloopt. Natuurbegraafplaatsen in voorbereiding kunnen zich aanmelden als aspirant lid.

Na een positieve toets wordt de aspirantstatus omgezet in een volwaardig lidmaatschap. Ondertekenaars van de gedragscode garanderen integriteit, continuïteit en kwaliteit van beleid, evenals correcte naleving van de gedragsregels en een periodieke deelname aan de INK toetsing. Voor meer informatie www.brana.nu.

Op de foto presenteert Gé Peterink de gedragscode aan Peter Winnen.