Het gouden bruidspaar Beerkens.
Het gouden bruidspaar Beerkens. Foto: Lotte Kamphuis

'Je moet ook sorry kunnen zeggen'

Venray | De trouwdag van Chris (80) en Truus (72) Beerkens op 29 december 1965 was heel bijzonder. De kerkklokken werden speciaal voor hen geluid, de nonnen bij Sint Anna werden bezocht en het feest duurde de hele dag, tot in de kleine uurtjes. Dinsdag 29 december vieren ze hun 50-jarig huwelijk.

Chris is het vijfde kind uit een gezin van acht kinderen. Hij groeide op de boerderij van zijn ouders op, waar hij tot zijn diensttijd heeft gewoond. Daarna volgde hij de opleiding tot bankwerker. Toen de verwarming in opkomst kwam, heeft Chris zich gespecialiseerd in het aanleggen van verwarmingen. Familie, vrienden en bekenden profiteerden hier van. Daar ging hij in zijn vrije tijd heen om verwarmingen aan te leggen. Daarna werkte hij nog tien jaar in Duitsland in de verwarming. De laatste tien jaar is hij koelmonteur geweest. Truus is als vierde kind geboren in een gezin van twaalf kinderen. Ook zij groeide op de boerderij van haar ouders op, in Merselo. "Dat betekende dat er altijd werk te doen was, zowel binnen als buitenshuis." Toen ze 18 was, volgde ze de opleiding gezinsverzorging. Ze zat daarna intern op Sant Damiano in de gezinsverzorging en werkte hard bij gezinnen waarvan de moeder ziek of overleden was. Op haar 21e ging ze op Sint Anna in het restaurant en de schouwburg werken. Dit heeft ze gedaan tot hun eerste kindje werd geboren, in 1968. "Toen ben ik gestopt met werken." Daarna volgden nog twee kinderen en die kregen in totaal vier kleinkinderen. Chris en Truus leerden elkaar kennen op een dansavond in 1960 in Holthees. "Wij zagen elkaar vaker op dansavonden, maar toen op die dansavond in Holthees sprong de vonk over", vertelt Truus. "We zagen elkaar vervolgens elke zondag in Merselo, waar ik woonde. Na een jaar werd het echt serieus, we kregen verkering en Chris kwam elke zaterdag en zondag. We zijn op 27 oktober 1965 voor de wet getrouwd en op 29 december voor de kerk. We kochten een huis op Nieuw-eind in Venray en daar hebben we 33 jaar met plezier gewoond." "In 1997 zijn wij verhuisd naar de Smakterveldweg", zegt Chris. "Een huis dat wij zelf hebben gebouwd en waar we nu nog steeds met veel plezier wonen. Echt ons eigen stekkie."

"Onze trouwdag was heel bijzonder. Wij trouwden in Merselo. Om negen uur 's morgens werden de kerkklokken voor ons geluid. Daarna hadden we met de hele familie en buurt een gezamenlijk ontbijt, wat gevolgd werd door een receptie. De hele dag was het feest in de grote zaal in Merselo, dat 's nachts tot één uur duurde. Een speciaal bezoekje werd gebracht aan het Sint Anna bij de nonnen. Daar gingen wij met onze trouwkleren langs." "Wij genieten al 15 jaar van ons pensioen", legt Chris uit. "Lange, prachtige fietstochten maken, is iets dat wij graag doen. Ook gaan wij graag naar Canada, waar vier broers en twee zussen van ons wonen. Daar zijn we al meer dan tien keer op bezoek geweest. Verder is tuinieren een grote hobby. Wij hebben het goed samen en hopen nog lang te mogen genieten van onze tijd samen, met de kinderen en de kleinkinderen." "Geven en nemen is ons geheim van een goed huwelijk", zegt Truus. "Je moet sorry kunnen zeggen en eerlijk tegen elkaar zijn. Dan kom je er samen altijd wel uit."