"Pakkans vergroten"

VENRAY | De politie in Venray krijgt al verschillende meldingen binnen over het afsteken van vuurwerk. Het afsteken van is pas de laatste uren van het jaar toegestaan, maar de eerste knallen zijn dus al te horen.

Door Aron van Peer

Het afsteken van vuurwerk zou eigenlijk nog niet moeten kunnen omdat vuurwerk pas de laatste drie dagen van het jaar verkrijgbaar is.

Maar doordat er veel illegaal vuurwerk is, wordt er toch al geknald. Ziet ook Harold van der Ham, hoofdagent en vuurwerkaanspreekpunt bij de politie Venray. "Het vuurwerk dat nu afgestoken wordt is voornamelijk illegaal vuurwerk dat vanuit het buitenland komt. We krijgen nu ook al de eerste meldingen over het afsteken van vuurwerk. En het gaat dus waarschijnlijk om illegaal vuurwerk. Dit vuurwerk is gevaarlijk omdat het bij het minste of geringste kan ontploffen."

Het afsteken van vuurwerk gebeurt meestal met één knal tegelijk, waardoor het lastig is om te achterhalen waar en door wie het afgestoken wordt. Maar ondanks dat het lastig is, heeft de politie onlangs nog een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen.

"Bij een routinecontrole hebben we driehonderd Poolse Hydraten voor in een voertuig aangetroffen", zegt hoofdagent Ron Verspoor. "Dat is natuurlijk levensgevaarlijk, want er hoeft maar iets van elektriciteit bij te komen en het kan fout gaan. En dan is er van de binnenkant van het voertuig niets meer over."

De straffen voor handel en bezit van dit illegale vuurwerk liggen erg hoog. "Als je het hebt over handelshoeveelheden, waar dit toch wel op gaat lijken, dan kan dat de verdachte zelfs op een celstraf komen te staan."

Om het te vroeg afsteken van (illegaal) vuurwerk aan te pakken gaat de politie de komende jaarwisseling samenwerken met de gemeente. "We hebben de handen ineengeslagen met handhaving om de pakkans te vergroten, en dat wil zeggen dat we ook samen gaan controleren", aldus Van der Ham. "De handhaving kan ook mensen aanhouden en vanaf nu zullen we intensief gaan controleren. Dat doen we zowel opvallend als onopvallend. "

De politie roept op om melding te doen wanneer er te vroeg vuurwerk afgestoken wordt, in de hoop dat de problemen opgelost kunnen worden.