Campagne Zonnig Zeker Venray

Venray | Tot eind van dit jaar wordt de collectieve inkoopcampagne Zonnig Zeker Venray gehouden.

De duurzaamheidsorganisatie VenrayEnergiezuinig helpt Venrayse mensen al verscheidene jaren om hun woningen energiezuinig te maken. Ook na 31 december kan gebruik worden gemaakt van hun diensten, waarmee de energierekening wordt verlaagt én iets voor het milieu wordt gedaan. Deze week het eerste artikel over de voordelen van goede woningisolatie, Cv-installaties en zonnepanelen. Veel woningen verbruiken onnodig veel energie. Venray Energiezuinig (VEz) adviseert onafhankelijk en deskundig over het verlagen van de energierekening.

Elke maatregel is winst. Met isolatie wordt het comfort in de woning flink verhoogt. Vloerisolatie levert een jaarlijkse besparing tot €200,-, spouwmuurisolatie circa €550,- en dakisolatie ongeveer € 650,-. De aanschaf van HR++ en tripleglas voor de ramen leidt ook tot een fikse besparing. De nieuwe generatie Hr-ketels levert al snel een besparing van op van €200,- bij vervanging van een toestel van twaalf jaar oud. Als hier een warmtepomp bijkomt, bespaart dat tot 35 procent aan energie. In combinatie met een zonneboiler loopt de gasbesparing op tot 60 procent. Meer comfort met de ketel (meer warm water) én besparen op de energiekosten? Kies dan voor een moderne HR107-combiketel. Nu met een gratis klokthermostaat of kortingen tot maximaal €350 bij inruil.

Belangstellenden kunnen zich voor 31 december aanmelden voor een vrijblijvende offerte of advies via e-mail info@venrayenergiezuinig.nl of neem contact op met Wiebe Vollenberg van Installatiebedrijf H. de Bruyn via telefoon (0478)584763. Met twaalf zonnepanelen bespaart een gemiddeld huishouden ca. €600,- per jaar. Bij de provincie Limburg kan tot €20.000 worden geleend tegen ca. 1,5 procent rente, voor energiebesparende en duurzame maatregelen. Kijk op www.limburg.nl of www.venrayenergiezuinig.nl.


Goede doelen bundelen krachten

Venray | Vijftien goede doelen in Venray hebben de handen ineengeslagen en besloten om voortaan gezamenlijk huis aan huis te collecteren.

Deze eerste gezamenlijke collecte vindt plaats in de week van 27 maart tot en met 2 april. De organisatie is in handen van een nieuwe stichting Goede Doelen Venray. Deze stichting bestaat uit vrijwilligers van de deelnemende goede doelen. In Venray wordt al jaren voor vele goede doelen gecollecteerd. De inwoners van Venray zijn ruimhartig als het om giften aan die doelen gaat. Toch beseffen de goede doelen dat het voor inwoners soms lastig is om steeds opnieuw keuzes te maken. Dit komt vooral door het grote aanbod aan goede doelen en de hoeveelheid collectes door het jaar heen. Daarom is besloten om voortaan één gezamenlijke collecte te organiseren. Door één week per jaar gezamenlijk te collecteren namens alle goede doelen, denkt de stichting Goede Doelen Venray mooie opbrengsten te kunnen blijven behalen. Bovendien hebben de inwoners een beter overzicht van het aanbod aan goede doelen en kunnen zij makkelijker kiezen welk goed doel of welke goede doelen ze willen steunen. Alle inwoners van Venray krijgen voorafgaand aan de gezamenlijke collecte meer informatie over de wijze waarop zij keuzes kunnen maken in de goede doelen die zij willen steunen en hoe ze willen doneren. De goede doelen die deelnemen aan deze gezamenlijke collecte zijn allemaal voorzien van het CBF-keurmerk en collecteren al jaren in Venray.

Het gaat om de Nederlandse Hartstichting, het Longfonds, het Nederlandse Rode Kruis, KWF Kankerbestrijding, de Hersenstichting, de Nederlandse Brandwondenstichting, de Nierstichting, Stichting Alzheimer Nederland, het Nationaal Epileptiefonds, het Reumafonds, Amnesty International, het Prinses Beatrix Spierfonds, het Nationaal Fonds kinderhulp, de Maag Lever Darm Stichting en het MS Fonds.


Wijkraad Vlakwater

Venray | Wijkraad Vlakwater initieert samen met bewoners, maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven initiatieven ter bevordering van de leefbaarheid in de wijk.

Op zondag 27 december wordt een eindejaarstreffen gehouden om 14.30 uur in het Bouledrome gelegen aan het Speulpark in de wijk. Alle bewoners van de wijk zijn hier welkom om elkaar te ontmoeten. Tijdens het treffen worden de bewoners in de gelegenheid gesteld zich aan te melden voor de BuurtWhatsApp Wijkalert Vlakwater.

Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad.

Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht. Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan. In Nederland zijn inmiddels al bijna 1000 buurten met een dergelijke WhatsApp-groep. In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de BuurtWhatsApp inmiddels al tot succes geleid. Er zijn criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald.

Vlakwater is de eerste wijk in Venray die dit initiatief ondersteunt. Informatie over alle wijkactiviteiten: www.vlakwater.org.


Match

Venray | Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match is tot en met zondag 3 januari gesloten.

Op maandag 4 januari is Match gelegen aan de Dr. Poelsstraat 6 in Venray weer geopend. Voor meer informatie kijk op www.vrijwilligerswerkvenray.nl.