"Opvang humanitaire plicht"

Venray | Het college van B en W kreeg dinsdagavond van de gemeenteraad een heel boekwerk aan huiswerk mee. Het azc voor 450 asielzoekers wordt voor maximaal vijf jaar gevestigd in Het Roekenbosch, maar de Venrayse gemeenteraad stelde nog wel een groot aantal aanvullende eisen aan de opvang van de vluchtelingen in het vakantiepark.

Door Ron Koenen

De politiek wil niet alleen dat er een gefaseerde instroom van asielzoekers komt en dat er ter voorbereiding van en gedurende de opvang een klankbordgroep is, waarin onder meer de dorpsraad, omwonenden, COA, gemeente, de coƶperatie van eigenaren van het vakantiepark en de wijkagent zitting hebben, maar ook dat de veiligheid op en rondom het vakantiepark (toegang, verlichting, afbakening terrein) wordt verbeterd. Tevens moet er een onderzoek komen naar extra faciliteiten, zoals de aanleg van een bushalte bij het park en aanpassing van het sportpark en het gemeenschapshuis. Tevens eist de raad dat er geen noodopvang meer plaatsvindt in Het Roekenbosch en dat er wordt gekeken naar een clustering van de gebouwen om te voorkomen dat de huidige bewoners achter hekken komen te zitten.

Bovendien moet het college van de politiek het COA ervan proberen te overtuigen dat het zwembad niet wordt gesloten. Het dient als het even kan open te blijven voor zwemles van de leerlingen van basisschool St. Anna en dagbesteding voor de bewoners van het asielzoekerscentrum. Daarnaast vindt de raad dat de banen die het azc oplevert zoveel mogelijk moeten worden ingevuld door werknemers uit de directe omgeving. Voor het leveren van producten en diensten zou het COA vooral een beroep moeten doen op ondernemers uit de regio, aldus de fracties.

De gemeenteraad kwam niet tegemoet aan de wens van het dorp om het aantal asielzoekers te verlagen naar 250. Dat aantal is financieel onhaalbaar. "Ook de gemeente Venray kan zich niet onttrekken aan de humanitaire plicht om asielzoekers die op de vlucht zijn voor oorlog en onderdrukking op te vangen", zo stelde PP2-fractievoorzitter Carla Brugman uit Blitterswijck. De voorstanders konden leven met het compromis, '450 is een substantieel lager aantal', maar beseffen dat er veel wordt gevraagd van het dorp. "We zullen samen stevig aan de bak moeten om dit te doen slagen", aldus Brugman. Burgemeester Hans Gilissen pakte de handschoen meteen op. "Men zal mij vaak zien in het azc in Blitterswijck, zeker in het begin. Zo nodig zal ik er dagelijks zijn. En bij incidenten zal ik erbovenop zitten."

Gilissen verklaarde dat het gemeentebestuur van Venray zich niet gemakkelijk heeft gevoeld in de discussie rond de opvang. "Dit was geen gemakkelijk besluit. Maar ze zullen toch ergens naartoe moeten. Ook Venray heeft die humanitaire en morele plicht."

De burgemeester heeft het COA, zoals sommigen suggereerden, 'niet kunnen betrappen op stelselmatige onbetrouwbaarheid rond de vestiging van het azc'. Zijn uitspraak 'het is 750 of helemaal niets' tijdens de eerste informatiebijeenkomst in het dorp deed hij 'met de kennis die hij toen had'. "750 was op dat moment het absolute aantal. We hebben heel wat water naar de Maas moeten dragen om van 750 naar 450 te komen. Onder de druk is het COA toch gaan schuiven, maar ik verzeker u: dat is zeker niet zonder slag of stoot gegaan."