Noah Muller uit Venray droomt van een carrière als professioneel ijshockeyer.
Noah Muller uit Venray droomt van een carrière als professioneel ijshockeyer. Foto: Henk Lammen

"IJshockey mooie sport"

Venray | Vier jaar geleden verhuisde de nu 17-jarige Noah Muller van Amsterdam naar Venray. Een praktisch besluit van het gezin. Noah speelde ijshockey in Duitsland en zijn vader was trainer in het Belgische Luik. Venray lag mooi in het midden. Inmiddels is het gezin goed geaard en heeft Venray weer een topsporter in zijn gelederen. Want Noah Muller is ijshockeyinternational en speelde dit jaar twee WK's.

Door Susan Gijsberts

Omdat zijn vader actief was in de ijshockeywereld en zijn vrienden ook ijshockey speelden, besloot Noah Muller een kijkje te nemen bij de ijshockeyclub in Amsterdam. Al snel bleek dat hij getalenteerd was. Dat viel ook onze oosterburen op. Al op 12-jarige leeftijd werd hij gevraagd om voor het team van Krefeld uit te komen. "Daar, in Krefeld, is mijn ijshockeycarrière echt begonnen. Twee jaar speelde ik voor Krefeld, daarna twee jaar voor Keulen en nu voor Düsseldorf."

Voor Noah en zijn familie was het best zwaar om te verhuizen van Amsterdam naar Venray. "Intussen wonen wij al een paar jaar in Venray en ik voel me er helemaal thuis."

Noah Muller volgt de havo op het Raayland College. Nadat hij zijn eerste jaar met goede cijfers had afgerond, verhuisde hij naar het sportinternaat in Keulen. "Ik was toen nog maar 13 jaar. Na een jaar bleek dat het internaat vanaf dat moment alleen nog maar bestemd was voor Duitse jongeren. Daarom ben ik zelfstandig gaan wonen. Als 14-jarige huurde ik een flatje om zo mijn studie in Keulen te kunnen volgen én daarnaast te kunnen ijshockeyen." Inmiddels, na twee jaar, is Noah Muller weer terug in Venray. "Ik volg weer de havo aan het Raayland College."

Noah Muller nam deze maand met het Nederlands team deel aan het WK onder 20 in Litouwen. "We hebben ons gehandhaafd in Division II. Het was een mooie ervaring om aan zo'n groot toernooi mee te doen en Nederland te vertegenwoordigen. Wij verloren de slotwedstrijd van het WK weliswaar met 3-5. Maar door het verlies van Zuid-Korea tegen Kroätie - die wedstrijd werd eerder die dag gespeeld - was het al voor aanvang van onze wedstrijd duidelijk dat de Koreanen zouden degraderen en dat Nederland zich zou handhaven. Uiteindelijk zijn wij vijfde geworden op het WK." "Begin dit jaar ben ik met Oranje onder 18 naar het WK in Estland gegaan. Daar eindigden we als vierde, we verloren door penalty's van Engeland. Dat was jammer, maar ik was wel tevreden over mijn prestatie."

Ook zijn familie was trots op Noah, omdat hij tijdens dat WK de verdediger met de meest behaalde punten was. "IJshockey is een mooie, maar ook een dure sport," vertelt de vader van Noah. "Om beter te worden en hogerop te komen, moet Noah vaak trainen bij zijn club in Düsseldorf en speelt hij ieder weekend twee wedstrijden. Ook goed materiaal is belangrijk en bevordert zijn prestaties. Mocht Noah gescout worden om bijvoorbeeld collegehockey in de US of Canada te gaan spelen, dan gaat zijn droom in vervulling, maar dan hebben we ook sponsors nodig. Want dat gaat om flinke bedragen. Op www.icehockeyfunding.nl kunnen sponsors Noah financieel steunen. Dat hebben we zeker nodig als hij collegehockey mag gaan spelen."

Afscheid Eric Sommers

Boxmeer | AV Sporting Boxmeer heeft zaterdag in De Raaijhal na een feestelijke training afscheid genomen van trainer Eric Sommers.

Vanwege zijn grote inzet voor de vereniging is Eric Sommers benoemd tot erelid van de atletiekvereniging. De afgelopen veertien jaar was Sommers de vaste trainer van AV Sporting Boxmeer voor de zaterdagochtendgroep in Overloon, en was hij een van de pioniers van de vereniging.