Bram Zeegers neemt in februari deel aan de Jeugd Olympische Spelen.
Bram Zeegers neemt in februari deel aan de Jeugd Olympische Spelen. Foto: Henk Lammen

"Daar doe je het voor!"

Venray | Bram Zeegers (17) heeft een bijzonder succesvol weekje achter de rug. De talentvolle skeletonner uit Venray kwalificeerde zich voor de Youth Olympic Games (YOG) en werd daarnaast tweede tijdens het NK skeleton voor senioren in het Duitse Winterberg. "Mijn grote droom voor dit seizoen, meedoen aan de Jeugd Olympische Spelen, is daarmee uitgekomen. Daar doe je het voor!"

Door Henk Lammen

Hij is na ruim drie weken weer thuis in Venray. Even rust na een hectische tijd die geheel in het teken stond van slechts een doel: kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen in februari 2016 in het Noorse Lillehammer. Een missie die hij met verve volbracht. Tijdens vier kwalificatiewedstrijden in Oostenrijk en Noorwegen moest hij beste Nederlander worden om deelname af te dwingen. Na een slechte start in de eerste race herstelde Zeegers zich en versloeg zijn naaste concurrent Jonas Petit.

"Maar het was enorm spannend", zucht de jonge sporter. "De laatste race was beslissend. Het ging prima en toen ik van de baan kwam en hoorde dat ik eerste was geworden, was dit een hele opluchting. Ik heb hiervoor in de laatste maanden alles aan de kant gezet. Mijn vrienden zag ik minder, maar ook de school (Bram is derdejaars student aan het CIOS, red.) heb ik tijdelijk op een lager pitje gezet. Alle vrije tijd heb ik in trainingsuren gestoken. En het was iedere race presteren, knokken voor de punten. Uiteindelijk is het niet voor niets geweest."

Afgelopen weekend kwam er nog een onverwacht toetje bovenop. Tijdens het Nederlands kampioenschap skeleton in Winterberg verraste hij vriend en vijand met een tweede plaats bij de senioren, achter kampioen Peter van Wees, maar nog voor de baancoach van het YOG-team, Erik Geerts. "Het is natuurlijk prachtig als je voor je eigen coach eindigt", glundert Zeegers. "Tot mijn eigen verbazing hoor. Dit had ik echt niet verwacht." Na afloop was het in Winterberg een groot feest met de Nederlandse equipe. Op zondag deed hij dit nog een keer dunnetjes over met familie en vrienden.

Maandagmorgen is hij weer teruggekeerd in de realiteit van alledag. De focus ligt weer op trainen, wedstrijden, presteren. Als tussendoortje neemt hij in januari deel aan het WK voor junioren in Winterberg. Een perfecte aanloop naar de Jeugd Olympische Spelen. In het afgelopen jaren stak hij alle tijd en energie om zijn droom te verwezenlijken. Zeegers wordt dan ook klaargestoomd om in Lillehammer opnieuw te vlammen. "We gaan nu als voorbereiding een nieuw trainingsschema maken voor de komende maanden. Het wordt in ieder geval weer volle bak om uiteindelijk zo goed mogelijk te presteren."

Tot slot complimenteert hij de staf (trainers en coaches) van het team dat naar Noorwegen afreist: Arend Glas, Urta Rozenstruik en Erik Geerts. "Zonder hen had ik dit nooit kunnen verwezenlijken. Die mensen hebben zoveel energie in me gestoken, echt ongelooflijk. Het resultaat is wel dat ik in heel korte tijd heel veel heb geleerd. Hopelijk kan ik dat bekronen met een mooi resultaat tijdens de Jeugd Olympische Spelen."