Op de puinhopen van  klooster Jerusalem.
Op de puinhopen van klooster Jerusalem. Oude foto

De mensch Hioob

Venray | 'De mensch Hioob', geschreven door pater Jac. Schreurs M.S.C., was een gemeenschapsspel in drie bedrijven met voor- en tussenspel, dat voor de eerste keer werd opgevoerd bij gelegenheid van het 40-jarig priesterfeest van deken W. Berden.

Dat was met Pinksteren 1945 op de puinhopen van het klooster Jerusalem in Venray. Spelers waren enkele leden van het operettekoor Polyhymnia en daarmee ontstond toneelvereniging Hioob in Venray. Hioob werd al snel bekend met de zogeheten 'naoorlogse revues'. Op 2, 3, 4 en 8 december 1945 werd in de feestzaal van Huize Servatius de revue 't Kan nie mis' door Hioob opgevoerd met medewerking van het Venrayse muziekgezelschap Euterpe en de turnvereniging St. Christoffel. De revue behandelde het wedervaren van Venray en zijn inwoners vóór, tijdens en na de oorlog. De revue was bedoeld als sinterklaassurprise aan alle goedwillende medeburgers. De decors waren van Toon Kateman en het programmaboekje kostte ƒ 0,25.

Een jaar later voerde Hioob de Venrayse revue 'Lek me de zök' op, wederom met medewerking van Euterpe. De revue behandelde de geschiedenis van Vredepeel en de gebeurtenissen van het jaar 1946. Met deze revue trachtte men te bevorderen dat meer aandacht en liefde werd besteed aan de eigen plaats en streek. In deze revue werd 'Rooy mien dörp ien de Piël' voor het eerst gezongen door Engelbert Oudenhoven. Toneelvereniging Hioob speelde ook verschillende keren in het openluchttheater Hagelweg bij café Drikus Willems. Enkele stukken waren: 'Oda de Koningsdochter' en 'Van Caen naar Overloon'. De regie was in handen van Piet Vermeltfoort en grimeur was Wim Seuren. Foto: Gemeentearchief collectie Jan van der Putten. Kijk ook op www.rooynet.nl.