Het eerste kerstconcert van Transparant was een groot succes.
Het eerste kerstconcert van Transparant was een groot succes. Foto: Henk Lammen

"We hebben genoten"

In een nagenoeg uitverkochte schouwburg gaf Vocal Group Transparant (VGT) uit Venray zondag haar eerste grote kerstconcert. Tijdens het gratis toegankelijke concert waren er naast optredens van Transparant bijdragen van gastkoor Les Amis du Bon Coeur uit Roermond. Verder waren er enkele optredens van koorleden zoals een solo van Jacqueline Verrijth en een duet van haar met Lissa van Soest. Als speciaal cadeautje voor het jeugdige publiek ging Justen Beer, winnaar van Everybody Dance Now 2013, breakdancen.

Door Henk Lammen

De zaal van Schouwburg Venray is zondag geheel gevuld als het rode doek van het podium opengaat. De laatkomers krijgen een onverbiddelijk nee van de gastvrije dames bij de ingang. 'Op het balkon zijn nog enkele plaatsen vrij', krijgen de laatste bezoekers een welgemeend advies. Het eerste gratis kerstconcert van VGT is al op voorhand een succes. Bijna 700 mensen hebben de moeite genomen om zich te laten trakteren op een muzikale koopzondag. Waar anderen genieten van de ijsbaan of een van de vele acties in het teken van Serious Request kiezen de schouwburgbezoekers voor deze primeur van het Venrayse koor. Het concert werd door VGT zelf geopend met vier nummers, hoofdzakelijk kerstliedjes uit diverse films. Aansluitend bracht koorlid Jacqueline Verrijth solo een prachtige uitvoering van het nummer Angel by my side. Hierna was het de beurt aan gastkoor Les Amis du Bon Coeur uit Roermond. Na verschillende stemmige nummers sloten zij de sessie voor de pauze af met het nummer Christmas Lullaby. Na de pauze ging het kerstconcert verder met een verrassend optreden. Een extra presentje voor het jeugdige publiek: een breakdanceact op klassieke muziek uitgevoerd door de pas 14-jarige Justen Beer uit Nieuw-Bergen. VGT sloot met enkele kerstnummers uit diverse windstreken en het duet I know Him so well van de koorleden Jacqueline Verrijth en Lissa van Soest haar sessie van het concert af en droeg het stokje voor de tweede keer over aan Les Amis. Aan het einde van de middag werd met gezamenlijk gezongen Jingle Bell Rock het concert swingend afgesloten. Dit laatste nummer was speciaal door Les Amis du Bon Coeur ingestudeerd voor dit concert om samen met VGT te kunnen zingen.

Voor het Venrayse koor was het een druk weekend. Een dag eerder was Transparant te gast bij het kerstconcert van fanfare Les Montagnards in de St. Petruskerk in Oud-Bergen. Het publiek werd hier verwelkomd met het sfeervolle 120 Hymns. In de mooie akoestiek van deze kerk brachten voor de pauze afwisselend de fanfare en het koor onder andere de nummers Hine e Hine en Mary did you know. De vertolkingen werden onderbroken door de winnares van Bergen Got Talent, de 10-jarige harpiste Sofia Berhitu. Zij plezierde met onder andere Oh Denneboom en Pachelbel's Canon de enthousiaste toehoorders. Na de pauze wisselden beide muziekverenigingen elkaar af met nummers als Let it go en Christmas in the old man's hat. Na afloop werd er in de kerk gezellig nageborreld bij de klanken van The Good, The Bad & The Ugly. "Het publiek dat deze twee concerten bijwoonde, was lovend over de gebrachte stukken", aldus koorlid Corrie Gerrats. "Maar ook over het enthousiasme bij de uitvoering en de sfeer die werd opgeroepen. Als koor kijken we met veel genoegen terug op deze twee mooie concerten. We hebben genoten."