Voorstel: 450 asielzoekers

VENRAY | Het asielzoekerscentrum op vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck gaat geen 750 maar 450 asielzoekers tellen. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen tussen het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), de vereniging van eigenaren en de gemeente. De termijn van vijf jaar (vier jaar plus een eenjarige optie) blijft overeind.

Door Henk Willemssen

Op 22 december neemt de gemeenteraad een besluit. Samenwerking en VVD willen geen azc en stemmen tegen. Dat doet ook de SP. "450 is nog te veel. We gaan niet akkoord", zegt fractieleider Jan Hendriks. De SP komt met een voorstel voor 250 of 300 asielzoekers. "En we dienen een plan in voor alternatieve en kleinere opvanglocaties."

Vrijwel alle andere partijen keerden zich tegen de komst van 750 asielzoekers. Dinsdagavond zal blijken of het collegevoorstel op een meerderheid kan rekenen. Op 18 november kwam het nieuws over een asielzoekerscentrum naar buiten. Al snel barstten de protesten los. De vaste bewoners van het vakantiepark en de inwoners van Blitterswijck namen vooral stelling tegen het hoge aantal van 750. Tijdens de bijeenkomsten toonden de drie partijen zich onbuigzaam. Bestuurder Anne Aan de Wiel van de vereniging van eigenaren meldde dat '750 de ondergrens is.' De huisjeseigenaren konden immers rekenen op een flinke zak geld van het COA. Ook burgemeester Hans Gilissen ('het is 750 of helemaal niets') en manager Robin van der Horst van het COA verklaarden dat het onmogelijk was het aantal te verlagen.

In de weken daarna stak het oproer steeds steviger de kop op. Er was totaal geen draagvlak voor 750 asielzoekers. Achteraf gezien een verkeerde inschatting van het college om zo snel met het COA en de eigenaren in zee te gaan. Voor deze twee partijen staat het financiële belang hoog in het vaandel. Dat geven ze ook ruiterlijk toe. De ondergrens is nogal flexibel. Nu blijkt 450 ineens 'ook economisch haalbaar' te zijn.

De dorpsraad hield een enquête en de uitslag was duidelijk. Een meerderheid wil hooguit 250 asielzoekers voor een periode van twee jaar. Aan die wens is niet tegemoetgekomen. Volgens het COA zouden eind januari de eerste vluchtelingen naar Het Roekenbosch komen. Dit blijkt niet mogelijk omdat een azc niet past in het huidige bestemmingsplan. Het COA moet eerst een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. De verwachting is dat alles in maart rond kan zijn.