Dagvoorziening Aan de Singel hield zaterdag een kerstmarkt.
Dagvoorziening Aan de Singel hield zaterdag een kerstmarkt. Foto: Lotte Kamphuis

Gezellige kerstmarkt

Venray | Afgelopen zaterdag was de kerstmarkt van dagvoorziening Aan de Singel in Venray. De deelnemende ouderen halen met zelfgemaakte spullen geld op voor een dagje uit. En nog belangrijker: ze hebben weer een leuke dag, omringd door familie en vrienden. Door Vullings, activiteitenbegeleider, is tevreden. "Je ziet dat ze het leuk vinden."

Door Inge Loonen

Buiten is het koud, maar binnen staat de open haard aan en worden gezellige gesprekken gevoerd onder het genot van een kopje koffie. We zijn op de kerstmarkt van dagvoorziening Aan de Singel. De producten zijn verzorgd door ouderen zelf. Ze hebben in de dagvoorziening haakwerken, kerstspullen en lekkernijen gemaakt die op de markt verkocht worden. "De opbrengst van de markt gaat naar een leuk dagje uit met z'n allen", legt Door Vullings, één van de drie activiteitenbegeleiders bij Aan de Singel, uit.

"Bij ons komen thuiswonende ouderen die behoefte hebben aan meer sociaal contact en een zinvolle besteding van hun dag. Wij helpen ze daarnaast om langer zelfstandig te blijven. Bij ons doen we samen dagelijkse bezigheden en gaan we er wel eens uit. Een aantal jaren geleden kwamen we op het idee om het uitstapje iets groter aan te passen. Voor de meeste deelnemers is de dagvoorziening, naast hun eigen huis, namelijk zo'n beetje de enige plek waar ze komen. Met de opbrengst van de markt kunnen we er dus een dagje tussenuit!"

En dat dagje uit is een groot goed voor de ouderen. Want hoewel zo'n uitstapje ontzettend vermoeiend is, genieten de cliënten er met volle teugen van. Door: "De lach op de gezichten. Daar doen we het voor. Er voelt niets beter dan het helpen van een ander. En we zijn ook erg blij met het Nationaal Ouderenfonds. Zij verdubbelt onze omzet waardoor we net iets meer kunnen doen."

Naast het dagje uit zijn de deelnemers dus meestal te vinden in de huiskamer van Aan de Singel. Hoe ziet zo'n dag eruit? "We zijn elke dag, behalve zaterdag, open van 10.00 tot 16.00 uur. We gaan dan bijvoorbeeld samen wandelen, koffie drinken, samen koken, samen eten of samen handwerken. Er is eigenlijk voor ieder wat wils, zodat iedereen zich hier op zijn of haar plek voelt. En dat is ook precies ons doel. Laatst gingen we bijvoorbeeld naar de supermarkt en toen zeiden ze: 'kom, we gaan naar huis'.'Yes', dacht ik toen, dat is precies wat we willen bereiken. Dat ouderen zich bij ons thuis voelen."

De dagvoorziening is niet alleen leuk voor deelnemers. Er zijn ook zo'n dertig vrijwilligers die met plezier komen helpen op de dagvoorziening. Eén van hen is Willem van Kranenburg. "Elke zondag en maandag help ik met het koken. Alweer zeven jaar lang. Ik heb zelf altijd een horecabedrijf gehad, dus samen koken gaat eigenlijk vanzelf. En daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk. Ik kom hier altijd met plezier. Je hoeft zelf ook niet achter de geraniums te gaan zitten en bovendien is het contact gewoon heel gezellig. Als je hier al zo lang bent, krijg je echt een band met de mensen die hier ook komen." Dit jaar was er een kerstmarkt. Volgend jaar gaan de deelnemers van de dagvoorziening breien voor Mozambique. Hiervoor heeft Aan de Singel nog wol nodig. Heeft u thuis nog een extra bolletje liggen? Neem dan contact op via telefoon 0652669381.


Match

Venray | Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match is voor OJC Jera op zoek naar een manusje van alles voor de jeugdsoos.

Taakomschrijving: beheerderstaken en kleine kluswerkzaamheden uitvoeren en onderhoud bijhouden in directe omgeving soos. Eisen: Handig in kluswerkzaamheden, flexibel inzetbaar zijn en woonachtig binnen 10 kilometer. Steunpunt Vrijwilligerswerk Venray Match, Dr. Poelsstraat 6, 5802 AX in Venray, telefoon (0478)516995, e-mail info@vrijwilligerswerkvenray.nl. Zie www.vrijwilligerswerkvenray.nl.