Expo Meerlonaar

Meerlo | Op zondag 20 december van 11.00 tot 12.00 uur geeft Meerlonaar Reinier Thiesen een lezing over het lied Stille Nacht, Heilige Nacht, de oorsprong, achtergronden en de wereldwijde verspreiding in Wereldpaviljoen Steyl.

Thiesen verbaasde zich op zeker moment over de zeer verschillende wijzen waarop het kerstlied Stille Nacht, Heilige Nacht werd uitgevoerd. Dat was het begin van een intensieve hobby, die elk jaar rond Kerstmis zijn hoogtepunt heeft. Thiesen bezocht meerdere malen de kapel in het Oostenrijkse dorpje Oberndorf waar het lied voor de eerste keer werd uitgevoerd. Dat was op 25 december 1818. De aanleiding was het feit dat de orgel in de kapel van de St. Nicolaas parochie defect was. Om toch een feestelijke viering te krijgen vroeg kapelaan Josef Mohr aan organist Franz Gruber om een lied te maken. Mohr had nog een zelf geschreven gedicht liggen waarvoor Gruber de melodie schreef. Stille Nacht, Heilige Nacht was geboren. Het werd in de nachtmis gezongen en begeleid op gitaar: de rest is geschiedenis. Over de hele wereld klinkt rond deze dagen het kerstlied in alle talen. Thiesen heeft de grootste verzameling ter wereld van verschillende uitvoeringen van Stille Nacht, Heilige Nacht. Maar liefst 6052 uitvoeringen.

Hij exposeert met een deel van zijn collectie en enkele verrassende uitvoeringen tot en met 10 januari in het Wereldpaviljoen in Steyl. Het Wereldpaviljoen is in het stadje San Pedro uit Nicaragua nagebouwd. In dit katholieke land wordt dit lied massaal gezongen rond deze dagen in de Spaanse uitvoering.