Inge Classens (links) zoekt een afspeelmogelijkheid, Astrid Classens kijkt toe.
Inge Classens (links) zoekt een afspeelmogelijkheid, Astrid Classens kijkt toe. Foto: Henk Lammen

"Dat zou heel zuur zijn"

Venray | SVOC'01-VVO 17-13 (8-5). Doelpunten SVOC'01: Rian Willems (6x), Maartje Janssen (3x), Elien Nabben, Marloes Cox en Femke Kleeven (allen 2x), Inge Classens en Debbie Wismans.

SVOC'01, uitkomend in de hoofdklasse B, pakte zondag in de strijd tegen degradatie belangrijke punten in het thuisduel met hekkensluiter VVO: 17-13. "Opnieuw winst, dat geeft vertrouwen voor de rest van de competitie", aldus een opgeluchte speelster Inge Classens na afloop.

Door Henk Lammen

SVOC'01 besefte zondagmiddag maar al te goed het belang van het duel in sporthal De Wetteling tegen het nog puntloze VVO. De tricolores hadden slechts een doel voor ogen: winnen. Het team van coach Edwin Griesheimer ging dan ook als een speer uit de startblokken. In nog geen vijftien minuten stond er een comfortabele 5-0 voorsprong op het scorebord. "Een heerlijk begin", zei Classens. "Dat was echt wat we nodig hadden. Een snelle voorsprong, zodat we de rest met het duel met veel vertrouwen konden spelen. Die beginfase gaf ons als team echt een kick. VVO schrok ervan, maar het is wel een team dat altijd blijft knokken. Nooit opgeeft." Ondanks de ruime voorsprong bleef de definitieve knock-out dan ook uit. Na de bliksemstart herpakten de gasten uit Hapert zich. De thuisploeg bleef wel goede kansen creƫren, scoorde ook nog via enkele fraaie afstandsschoten, maar waar in de openingsfase nagenoeg iedere doelpoging raak was, kwam er nu zand in de goed geoliede machine. VVO profiteerde dankbaar en kon met vijf treffers nog voor de rust de stand een draaglijker aanzien geven: 8-5. "We verzuimden eigenlijk om voor rust al afstand te nemen. Gelukkig hebben we de tegenstander nooit echt de gelegenheid gegeven om terug te komen." De pas 21-jarige korfbalster uit Castenray sloeg daarmee de spijker op de kop. Het spel in het begin van de tweede helft verliep stroever en de thuisploeg had moeite om de juiste kansen te vinden. VVO startte fel, vocht voor de laatste kans, en bleef lange tijd in het spoor van SVOC'01. Pas in de slotfase kreeg het team van Griesheimer weer de flow te pakken. Via fraaie afstandsschoten van Maartje Janssen, Marloes Cox, Femke Kleeven en Debbie Wismans werd de zege veiliggesteld.

Op zondag 20 december besluit SVOC'01 het jaar 2015 met een thuiswedstrijd tegen JES, met twee punten de nummer voorlaatst op de ranglijst. Het duel in sporthal De Wetteling begint om 11.15 uur. Om nog kans te maken op een klassering in de top drie, een klassering die recht geeft op een langer verblijf in de hoofdklasse, is een zege opnieuw noodzakelijk. "We moeten gewoon winnen. Dat is duidelijk", zegt Classens zelfverzekerd. "JES is een pittige tegenstander, maar wel een leuk team om tegen te spelen." Het kostte SVOC'01 in de afgelopen jaren bloed, zweet en tranen om uiteindelijk hoofdklasser te worden. Via twee kampioenschappen werd afgelopen jaar het gedroomde doel in zowel de veld- als de zaalcompetitie bereikt. Dat het niveau enkele tandjes hoger ligt, was zeker in het begin van het nieuwe seizoen merkbaar. Ook voor Classens die bezig is aan haar tweede seizoen in de hoofdmacht van SVOC'01. "Het spel is sneller en harder. Fysieker ook, je moet werkelijk ieder duel met je tegenstander voor meer dan honderd procent aangaan. In de overgangsklasse kon je nog wel eens een balletje makkelijk vangen. Dat is er nu niet bij. Je moet echt een stapje meer doen." Als youngster kwam ze vorig seizoen in een topteam dat twee keer de kampioensvlag mocht hijsen. Het zou zonde als het terrein binnen een korfbaljaar weer verloren zou gaan. "Dat zou heel zuur zijn, ja", zegt Classens, die echter weigert de strijd op te geven. "Als team hebben we de motivatie om hoofdklasser te blijven. Daar gaan we echt voor. We kunnen dit niveau ook aan, het zou echt zonde zijn als we na een jaar weer degraderen." Komende maandag kan het team alvast de derde prijs van het jaar binnenhalen. SVOC'01 is genomineerd voor de titel beste sportploeg van het jaar in Venray. "Dat zou een mooie bekroning zijn van een topjaar."