De kampioenen met rechts Rudi Verhagen.
De kampioenen met rechts Rudi Verhagen. Foto:

Beste G-judoka's van Europa

Venray | G-judoka's Jasper Holtackers en Jurgen van der Heijden zijn in Sint Petersburg (Rusland) Europees kampioen geworden. In spannende finalepartijen versloegen Holtackers en Van der Heijden hun tegenstanders met een vol punt (ippon). Het was een prachtige bekroning van een trip van Sportinstituut Verhagen uit Venray naar de Russische stad. "Een geweldige ervaring met een fantastisch resultaat. Wat willen we nog meer", aldus Rudi Verhagen die in Rusland het Special Olympics judoteam van Nederland begeleidde.

Door Henk Lammen

Voor Verhagen en de Nederlandse G-judoka's werd de judotrip naar de Eurasia Games in Rusland een onvergetelijke ervaring. Op de eerste dag stonden trainingsessies op het programma. Tijdens de wedstrijdenreeks kwamen de G-judoka's uit Nederland uit tegen tegenstanders uit Estland, Litouwen, Kazastan. Oezbekistan, Mongoliƫ, Sweden, Denemarken, Polen, Hongarije, Kroatiƫ, verschillende Russische delegaties en Nederland. "Tijdens de wedstrijddag was het vervolgens knallen", aldus Verhagen. "De wedstrijden waren voor ons allen een heel leerzame ervaring. Je komt uit tegen tegenstanders uit landen waar je normaal niet tegen judoot. Onze Nederlandse afvaardiging was enorm gespannen, maar wel heel erg gedreven om goede prestaties neer te zetten." De Nederlandse equipe werd uiteindelijk beloond met goud voor Jasper Holtackers en Jurgen van der Heijden. In totaal won Nederland vier gouden en twee bronzen medailles. Zo werd ook Patrick v.d. Beuken van Sportinstituut Verhagen derde in zijn klasse.

Naast het behalen van sportieve prestaties was de judoweek naar Rusland vooral ook een trip om te genieten. "Sint Petersburg is een fantastische stad met een geweldige historie." Tijdens een groot afsluitend feest van de Russische organisatie had Verhagen ook voldoende tijd om te netwerken. "We waren het land met de meeste kampioenen, dan is het altijd makkelijker om contacten te leggen. Voor ons judo-evenement in 2017 hebben we alvast enkele Russische deelstaten weten te strikken. Die zijn graag bereid om naar Venray te komen. Verder zijn we uitgenodigd om onze kennis met betrekking tot de G-judosport in Rusland te komen delen. Op alle gebieden was het een geslaagde trip."