Genieten op de ijsbaan in Venray.
Genieten op de ijsbaan in Venray. Foto: Henk Lammen

Schaatsplezier in Venray

Venray | Na een jaar afwezigheid heeft Venray weer een ijsbaan. Vrijdagavond werd de ijsbaan op het Schouwburgplein feestelijk geopend door de Stichting Winterpret Venray. Vol trots gaf voorzitter Henk Numan het startschot voor drie weken schaatsplezier in Venray.

Door Aron van Peer

De voorzitter van de stichting vindt het des te knapper dat de ijsbaan er dit jaar weer staat omdat de voorbereidingen laat op gang kwamen. "Als je eigenlijk pas half september begint, en nu op 11 december staat er een ijsbaan die er wat mij betreft prima uitziet, dan ben ik heel er blij."

De opening begon met een dans van Dizzy Dance en na toespraken van wethouder Jan Loonen en voorzitter Henk Numan kon de winterpret beginnen. Naast de schaatsliefhebbers die na een winterslaap van één jaar weer kunnen schaatsen, is de ijsbaan volgens wethouder Jan Loonen ook een verrijking voor het centrum van Venray. "Het is echt een trekker voor het centrum. Met de verlichting en de hele sfeer eromheen maakt dit het centrum heel erg aantrekkelijk in deze decembermaand. En we hebben nu natuurlijk ook nog de pilot gratis parkeren. Met die combinatie hopen we dat heel veel mensen uit Venray, maar ook zeker buiten Venray, de ijsbaan en het centrum komen bezoeken."

'Venray' hoopt met de ijsbaan dus een boost te geven aan het centrum. Maar het realiseren van de ijsbaan ging niet gemakkelijk, geeft voorzitter Numan eerlijk toe. "Het was redelijk moeilijk. Je zult eerst een hoeveelheid basisgeld moeten hebben om de tent, de ijsbaan en de energie te betalen. En het is vrij uniek dat dit in Venray dankzij ondernemers, middenstanders en de gemeente is gelukt. Dat vind ik echt geweldig."

De komende weken zijn er op en rond de ijsbaan verschillende activiteiten georganiseerd door de Stichting Winterpret Venray. Op het programma staan, naast het schoolschaatsen en het discoschaatsen, ook nog een Santa Run, fakkeltocht en een klunentocht. En dan is er ook nog het Venrays kampioenschap buikschuiven.

Al is het nog afwachten hoe dit eruit gaat zien. "Dat is een goede vraag, want dat weet de voorzitter zelf ook niet. Ik weet dat het iets op de buik is en iets over het ijs. Maar verder is het voor mij ook een verrassing."

Wethouder Loonen geeft aan dat hij zelf ook zeker een keer het ijs zal betreden, maar voorzitter Numan laat zijn schaatsen toch maar aan de muur hangen. "Ik kon vroeger wel schaatsen en men wilde ook dat ik hier een openingsrondje reed. Maar dat ga ik echt niet doen, want mijn benen zijn me heilig."

De ijsbaan is open van 10.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds en zal nog tot en met 3 januari op het Schouwburgplein in Venray staan.