Cristien Goumans kijkt ook nu weer uit naar de Lourdesbedevaarten.
Cristien Goumans kijkt ook nu weer uit naar de Lourdesbedevaarten. Foto: Lotte Kamphuis

Op reis naar Lourdes

Venray | Saamhorigheid, kracht en steun. Dát is het gevoel van Lourdes. En je begrijpt het pas echt als je er zelf bent geweest, zegt Cristien Goumans, vrijwilliger van Lourdesgroep Maas en Peel. "Ik kan dagen praten over Lourdes, maar het krachtige gevoel is eigenlijk niet uit te leggen. Eigenlijk zou iedereen gewoon een keer naar Lourdes moeten gaan om het te ervaren!"

Door Inge Loonen

Na twaalf jaar groepsbegeleidster te zijn geweest bij Lourdesreizen, ging ze de afgelopen jaren met de eerste Lourdesreizen van Lourdesgroep Maas en Peel mee. En daar is Cristien Goumans trots op. Want met een grote groep vrijwilligers wist de nieuwe Lourdesgroep genoeg geld binnen te halen om mensen mee op reis te nemen naar Lourdes.

Cristien: "Dan kun je aan mensen denken die te weinig budget hebben om mee te gaan, of mensen die extra zorg nodig hebben. Voor familie is het dan niet altijd mogelijk om mee te gaan en constant op iemand te letten. Dat is voor ons geen probleem, want we zijn aangesloten zijn bij de Organisatie Limburgse Bedevaarten (OLB). Hierdoor zijn er Nederlandse artsen aanwezig in Lourdes. Ook zorgt de OLB ervoor dat er in de week dat wij er zijn Nederlandse missen gehouden worden. Dat maakt de reis vertrouwd voor de groep."

Naast de service van de OLB is er nog iets nieuws. Vanaf komend jaar gaan er busreizen naar Lourdes. En ook al zou je wellicht denken dat het vele malen fijner is om met vliegtuig naar Zuid-Frankrijk te gaan, dat is niet. "Met de bus kun je langs Nevers, waar Bernadette ligt opgebaard", vertelt Cristien enthousiast. Ze ging veertig keer naar Lourdes, maar bezocht nog nooit Nevers. Een bijzonder moment ook voor haar dus, nu het er in mei volgend jaar van gaat komen. "De ervaringen van andere mensen die er wel zijn geweest, verschillen. De één vond het fantastisch, de ander vond het niets speciaals. Ik wil het zelf in ieder geval hebben meegemaakt. Het hoort er ook wel een beetje bij."

Want wie weet wat de opbaring van Bernadette in Nevers nog te bieden heeft. Verblijven in Lourdes schijnt volgens velen een waanzinnige ervaring te zijn. Wat maakt het nou zo bijzonder dat Cristien – en alle andere twintig vrijwilligers – jaar na jaar een dikke week gaan werken in Lourdes? En hoe kan het dat zelfs tieners en twintigers om zijn na een bezoek aan Lourdes?

"Dat is bijna niet uit te leggen", verklaart Cristien. "Het is gewoon een gevoel. De ontzettende saamhorigheid in Lourdes. We zijn er samen en iedereen zorgt voor elkaar. Het maakt niet uit wie je bent of hoe oud je bent. Er is geen haast, het lijkt wel alsof de tijd even stilstaat. En juist dat je dit alles weer met de groep meemaakt, zorgt ervoor dat je ook bij thuiskomst een binding hebt met alle vrijwilligers. Het Lourdesgevoel blijft."

Je hoeft niet lang te kijken – Cristien is onwijs trots. Trots op haar vrijwilligers, de fijne reacties na de eerste reizen afgelopen jaar en de mooie reizen die nog komen gaan. "Ik ben er altijd mee bezig. Het kost wat energie, maar Lourdes gééft me vooral heel veel energie. Ik zie de komende jaren rooskleurig tegemoet!"

In mei en september van 2016 gaan er weer reizen naar Lourdes. Meer informatie hierover is te verkrijgen op de informatiedag op 17 januari in het Pelgrimshuis in Smakt, via telefoon 0623532814 of de website: www.lourdesgroepmaasenpeel.jouwweb.nl.


Zingen in Grote Kerk

Venray | De Dekenale Koorkring Venray houdt onder auspiciën van SGV Roermond en VNK-Limburg op zondag 20 december in de Grote Kerk in Venray een muziekmiddag.

Voor de negende keer wordt deze activiteit van 14.00 tot 16.00 uur gehouden. Iedereen mag binnenlopen, luisteren en meezingen. Er wordt gezongen door Kamerkoor Contrast, koor Logeko uit Overloon, het Kemmerekoor uit Geisteren, kamerkoor Venray, Vocal Group Challenge uit Well en Vocal Group Joy uit Wellerlooi. Er wordt kerstmuziek gespeeld door strijkersensemble Poco a Poco en het trompetkwartet van Kunstencentrum Jerusalem.