CDA wil vooral gezinnen op azc

VENRAY | Toon Loonen (CDA) gaat het COA verzoeken om vooral gezinnen op het asielzoekerscentrum in Blitterswijck onder te brengen. Dit is ook een belangrijke wens van het dorp.

"Het COA zegt dat het niet kan gezien de instroom", zegt fractieleider Loonen. "Als er 450 asielzoekers komen, dan praat je over ruim honderd gezinnen. Dit is toch een heel andere situatie. Het park leent zich er ook goed voor. En het zou de discussie een heel stuk makkelijker maken."

Roger Verberkt, van de actiegroep Blitterswijcks Belang, verklaarde maandagavond op Radio 1 in het programma '1 op Straat' vast te houden aan de uitslag van de enquĂȘte van de dorpsraad. "Maar als er alleen gezinnen komen dan mogen het, wat mij betreft, ook vijftig op honderd asielzoekers meer zijn dan 250."

Als de SP dinsdag in de raad met het voorstel komt voor 250 asielzoekers, dan wil het CDA daarin meegaan. "Als het kan vinden wij dat prima", zegt Loonen. "Maar ik denk niet dat het 250 gaat worden. We moeten geen onuitvoerbaar besluit nemen. Daarom wil ik van het COA en de eigenaren een onderbouwing zien van het getal van 450. De raad moet sowieso dinsdag een besluit nemen en niets uitstellen. We kunnen de mensen in Blitterswijck niet langer in onzekerheid laten."